Boliden köper finsk gruva

Boliden har träffat avtal med australiensiska Altona Mining att köpa koppargruvan Kylylahti med prospekteringsrättigheter och koppar- och nickelfyndigheter i Outokumpufältet i östra Finland.

Köpeskillingen uppgår till 95 miljoner dollar. Avtalet förutsätter godkännande av det finska Konkurrens- och konsumentverket och aktieägarna i Altona Mining Limited.

De prospekteringsområden som ingår i förvärvet ligger kring tidigare gruvor och koppar- och nickelfyndigheter.

”Prospekteringsinsatserna i området har varit begränsade sedan mitten av 1980-talet och potentialen under 400 meters djup har inte utforskats i detalj”, säger Jan Moström, affärsområdeschef för Boliden Gruvor.

Kylylahtigruvan ligger 45 mil nordost om Helsingfors. Gruvan har 110 anställda och cirka 120 entreprenörer. Koppar står för 80 procent av intäkterna, och guld, zink och silver för resten. Gruvan startades 2012 och har en kapacitet på 650.000 ton malm per år. Livslängden är beräknad till år 2021, baserad på gruvans nuvarande mineralreserver.

Under den senast publicerade 12-månadersperioden, till mars 2014, producerades 9.000 ton koppar, 300 kg guld, 2.200 ton zink och 2.100 kg silver i koncentrat.

Rörelseresultatet för 2013 uppgick till 18 miljoner dollar. Gruvkoncentraten levereras redan idag till Bolidens smältverk Harjavalta och Kokkola för förädling till färdiga metaller.

Köpeskillingen är 95 miljoner dollar. Därtill kommer justeringar för rörelsekapital, nettoskuld och nettoinvesteringar fram till tillträde. Köpet ska finansieras inom befintliga låneramar och planen är att slutföra affären den 1 oktober 2014.

Bolidenkoncernens gruvor producerade under fjolåret drygt 79.000 ton koppar, 3.849 kilo guld, knappt 272.000 ton zink samt cirka 262.000 kilo silver. Rörelseresultatet låg på 1.803 miljoner kronor.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets