Sandström: Ännu mer vätgas går upp i rök

Vätgasbolaget Hynion Sverige AB går i konkurs på grund av ekonomiska problem och svag efterfrågan. Många vätgasprojekt har avslutats eller decimerats under det senaste året. Alltmer pekar på ännu en grön bubbla, skriver Christian Sandström i en kort kommentar.
Sandström: Ännu mer vätgas går upp i rök - vindkratensgeografi (75)
Dåvarande miljöminister Andreas Carlgren (c) i en vätgasdriven bil 2007. Foto: TT.

Vätgasbolaget Hynion Sverige lämnade nyligen in en ansökan om konkurs. Ansökan hade föregåtts av en längre period av ekonomiska problem. Konkursen kommer även efter att en leverantör lämnat in en egen konkursansökan mot bolaget.

Det norska moderbolaget Hynion AS fortsätter emellertid sin verksamhet:

“Vi står fortsatt fast vid vår ambition att bygga upp en stark och hållbar vätgasinfrastruktur i Skandinavien, och vi fortsätter vårt arbete genom Hynion AS”, säger Kurt Dahlberg, styrelseledamot i bolaget enligt ett pressmeddelande.

”Vår satsning på att utveckla en robust och hållbar vätgasinfrastruktur i Skandinavien ligger fast”, fortsätter Dahberg.

Låg, vikande efterfrågan

Orsakerna till konkursen i Sverige uppges vara hög skuldsättning, svag efterfrågan på vätgasfordon i landet och ett utmanande marknadsläge.

Försäljningen av vätgasdrivna bränslecellsfordon föll med upp till 91% på världens största marknader. Under första kvartalet såldes endast 39 fordon i Europa och 39 vätgasbilar i USA, enligt analysföretaget SNE Research. Bolaget varnar för att marknaden för vätgasdrivna bränslecellsfordon befinner sig i en fas av strukturell nedgång.

Vätgas i malpåse 2024

Under 2024 hamnade många vätgasprojekt i malpåse. Det finns flera orsaker såsom tekniska problem, stor energiåtgång, betydande överföringsförluster och vikande efterfrågan.

Representanter från danska Ørsted, Liquid Wind, Övik Energi sätter spadarna i marken för vätgassatsningen i Örnsköldsvik i maj 2023. Drygt ett år senare drar Ørsted i bromsen och lägger ner projektet. Foto: TT.

Grön bubbla inom vätgas?

Vätgas uppfyller flera av kriterierna för en grön bubbla. Politisk uppbackning på hundratals miljarder euro och medial hajp står i kontrast till en teknik vars fysikaliska realiteter framstår som svåra att hantera.

Inom ramen för EU:s Hydrogen Strategy satsar unionen 430 miljarder euro på vätgasbaserade projekt fram till år 2030. Detta motsvarar omkring 80% av Sveriges BNP.

Pengar som förvränger incitamenten, kortsluter risktänkandet och reducerar företag till bidrasentreprenörer. Det sätts igång nya projekt på grund av de politiskt allokerade pengarna. Uppmärksamheten tilltar.

I nästa skede punkteras satsningarna av den mer svårflörtade tekniska och ekonomiska verkligheten.

Vi lär av historien att vi ingenting lär av historien, sa den tyske filosofen Friedrich Hegel. Det lär bli fler vätgaskrascher under de kommande åren.

Läs mer:

Försäljningen av vätgasbilar rasar 91%

Experter sågar EU:s vätgasstrategi

Ståljätten tror inte längre på vätgas

LKAB tvärbromsar Hybrit

ThyssenKrupp kan komma att skrota grönt stålprojekt

Forskaren om vätgasplanerna

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.