Boliden och H&M vänder upp på börsen

Stockholmsbörsen handlades på plus under fredagen som präglades av ett stort antal småbolagsrapporter. Ute på kontinenten avancerade både Frankfurt och London och de tidiga USA-terminerna var något upp.

Klockan 12.40 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp med 0,4 procent till nivån 1.891. Aktier för nästan 7 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen.

Antalet smittade coronafall fortsätter att stiga, även om den senaste uppdateringen inte visade på samma stora ökning som på torsdagen då kinesiska myndigheter hänvisade till en förändrad metodologi och diagnosmetod.

Bland storbolagen låg Boliden i topp med en återhämtning på drygt 3 procent. UBS har höjt sin rekommendation till köp från neutral efter delårsrapporten som sände ned aktien med drygt 7 procent på torsdagen. UBS tror på extra utdelning från Boliden under 2020, efter att gruvbolagets bokslut inte gett något sådant besked för 2019, på tvärs mot vissa bedömares förväntningar.

Även H&M gick starkt, upp 1,4 procent. Aktien har på senare tid pressats tillbaka i spåren av det stora antalet butiker klädjätten stängt i Kina till följd av coronaviruset.

Astra Zeneca steg 1 procent efter en initial nedgång. Läkemedelsbolagets fjärde kvartal bjöd på 8 procents lägre vinst för kärnverksamheten jämfört med analytikernas förhandstips. Även vinstprognosen för helåret var under förväntningarna. Ljuspunkter fanns dock i form av astmamedlet Symbicort och magsårsläkemedlet Nexium som bägge visade försäljningssiffror över förväntan.

Vindkraftsbolaget Arise seglade upp drygt 8 procent efter ett kvartal med kraftigt ökad omsättning och rörelseresultat.

Precise Biometrics var drygt 7 procent upp efter att ha redovisat ökad omsättning och vinst samt högre bruttomarginal.

Mobilkasinobolaget Leo Vegas steg 1,6 procent efter ett ökat ebitda-resultat i kvartalet och förslag om höjd utdelning. Samtidigt slopade bolaget sina mål för 2021.

Omsorgsbolaget Ambea redovisade visserligen högre intäkter med stöd av förvärv, men marginalen försämrades. Utdelningen förslås sänkas något. Aktien sjönk 5 procent.

Inom samma sektor vände Attendo upp med 9,5 procent till nära 54 kronor efter torsdagens rapportfall på nära 8 procent. Carnegie har höjt rekommendationen till köp från behåll och justerat upp riktkursen till 60 kronor (50).

Nexam rasade 21 procent efter att ha meddelat en företrädesemission om 62 miljoner kronor vid bokslutsrapporten.

Medicover avancerade 5 procent med stöd av en organisk försäljningstillväxt på 15 procent i det gångna kvartalet. Hälsovårdsbolaget har satt nya mål för de kommande åren.

Oasmia har utnämnt Francois Martelet till ny vd för bolaget. Aktien steg nära 6 procent.

Sobi steg drygt 4 procent till 201:70 kronor. Handelsbanken har höjt rekommendation till köp och riktkursen till 220 kronor. Även Danske Bank har justerat upp riktkursen till 231 kronor.

I fredagens handelspremiär på First North Stockholm för det norska företaget Hudya, som säljer flera olika vardagstjänsteavtal via en och samma app, sjönk aktien rejält- Teckningskursen låg på 13:75 kronor och aktien handlades vid lunchtid till 5:32 kronor. Nyemissionen inför noteringen tecknades bara till cirka 18 procent av allmänheten medan emissionsgaranterna fick teckna återstående cirka 83 procent.

Pen Concepts kursresa fortsatte under livlig handel med 20 procent efter att en order från McDonalds Sverige lyft aktien med 417 procent på torsdagen.

Borrföretaget Drillcons ebitda-resultat fördubblades till 23,5 miljoner kronor det fjärde kvartalet 2019. En god kontrakterad volym ger en bra grund för möjlig fortsatt tillväxt 2020, enligt Drillcon vars aktie steg 13 procent.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.