Boliden vill starta gruva vid Älvsbyn

Boliden har ansökt om att starta en gruva i Laver utanför Älvsbyn där man ska bryta 36 miljoner ton malm årligen. Det rapporterar Svt.se.

Fyndigheten i Laver uppges bestå till två tusendelar av koppar, tre miljondelar av silver och en tiomiljondel av guld. Men området är å andra sidan stort, enligt Bolidens kartläggning finns där en miljard ton att utvinna. Potentialen jämförs med Bolidens befintliga gruva i Aitik och 700 anställda beräknas behövas när gruvan är i full drift.

Enligt uppgift till Svt har Boliden lämnat in en så kallad bearbetningskoncession till Bergsstaten och därefter krävs miljötillstånd från Mark- och miljödomstolen, en process som i sin helhet tar två till tre år.

Processen är dock inte okomplicerad, rapporterar Svt. Det planerade dagbrottet kan innebära ett ingrepp i två områden som är skyddade av EU:s Natura 2000-nätverk, varav det ena är Piteåälven, en av landets starkt skyddade nationalälvar.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.