Bomarknadstempen: Kallt läge för säljare

"Det är fortsatt ett mycket tufft läge för bostadssäljare, oavsett om det handlar om lägenheter eller hus," skriver Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
Bomarknadstempen: Kallt läge för säljare - Hus vinter
SBAB:s chefsekonom Robert Boije. Foto: Håkon Mosvold Larsen / TT

SBAB:s Bomarknadstempen mäter en rad indikatorer för att visa säljläget på marknaden. För augusti visar indikatorn att läget är kallt, vilket innebär en svagare marknad än normalt.

”Samtidigt såg vi att villapriserna ökade oväntat mycket i flera regioner och även för Sverige som helhet. Även lägenheterna visade en uppgång, men svag. Det återstår att se om detta är en tillfällig ”efter-semestern-effekt” eller inte, särskilt vad avser villor där uppgången var större än vad som kan förklaras av ett normalt säsongsmönster” skriver Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

”Med tanke på att vi ännu inte sett räntetoppen och att hösten normalt sett brukar vara en svalare period på bostadsmarknaden, så talar det ändå för att prisbotten ännu inte är nådd. Men osvuret är bäst”, menar chefsekonomen.

Bomarknadstempen visade positiva faktorer i augusti i form av färre återpubliceringar och kortare försäljningstider. De negativa faktorerna var ett större utbud och en större andel prissänkta lägenheter. Sammantaget var läget i stort sett oförändrat sedan i juli.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.