Färre tror på högre bopriser

Det råder kraftig nedgång i hushållens boprisförväntningar, visar SEB:s Boprisindikator.
Färre tror på högre bopriser - bostad-bopriser-700_binary_6957314.jpg
SEB:s Boprisindikator backade rejält i augusti till 39 från 62 månaden innan. På regional nivå ligger indikatorn mellan 30 och 52 enheter.

”Efter ett par månader av lugnare prisutveckling och en växande debatt om att bostadspriserna nått någon form av smärtgräns kom till slut en kraftig nedgång i hushållens boprisförväntningar. Det är dock fortfarande drygt hälften av hushållen som tror på stigande bostadspriser så det sista ordet är fortfarande inte sagt vad gäller höstens boprisutveckling”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i en kommentar.

 

Andelen hushåll som tror på stigande priser minskar med 15 enheter till 53 procent jämfört med förra månadens 68 procent.

 

Andelen hushåll som tror på sjunkande priser det kommande året uppgår till 14 procent, en ökning med 8 enheter sedan föregående månad. Andelen som tror på oförändrade priser ökar med 4 enheter till 25 procent.

Boprisindikatorn är skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser.

Hushållen tror att reporäntan kommer att ligga vid 0,48 procent om ett år, ned 0,01 procentenheter mot föregående mätning

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets