”Boprisnedgången tycks vara över”

Boprisnedgången hösten 2017 tycks nu vara över. Det sade Per-Arne Sandegren, analyschef vid Svensk Mäklarstatistik, när Svensk Mäklarstatistik och Hemnet på måndagen presenterade sin årskrönika för 2019.

”Den tycks nu vara över”, sade han.

Efter fallet hösten 2017 stabiliserades bostadspriserna under 2018 för att sedan stiga svagt under 2019. När 2019 summeras kommer bostadspriserna att ha stigit några procent, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Svensk Mäklarstatistiks marknadschef Hans Flink sade att 2019 kommer att bli ett rekordår när det gäller antalet bostadsförsäljningar. Han påpekade att det skärpta amorteringskravet framför allt påverkat försäljningarna i områdena med högst bostadspriser, som generellt ligger en bit under sina toppnivåer före raset 2017.

”Trots att vi haft en prisuppgång i år har vi lite kvar innan vi har en ny toppnivå, i vissa fall ganska mycket kvar”, sade han.

Per-Arne Sandegren noterade att bostadspriserna har stigit kraftigt under 2000-talet, men de senaste tre åren har utvecklingen varit svagare, särskilt bostadsrättspriserna som varit oförändrade.

Samtidigt är det stora regionala skillnader, där bostadsrättspriserna i Storstockholm är ned 2 procent på tre år medan priserna i Stormalmö är upp 13 procent.

Villor har gått bättre på senare tid, +8 procent de senaste tre åren, där Storstockholm är ned 3 procent och Stormalmö upp 16 procent.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.