Villapriserna ligger stilla – ”Vi börjar närma oss ett pristak ”

De senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik visar att villapriserna, som gått starkt under året, var oförändrade under augusti.
Foto: Foto Fredrik Sandberg/TT

Bostadsrättsrättspriserna steg med 1% under augusti samtidigt som villapriserna var oförändrade, visar siffror från Svensk Mäklarstatistik. Bostadsrättspriserna står nu 10% högre jämfört med för ett år sedan och villapriserna 16% högre.

”Under sommaren stabiliserade sig bostadsmarknaden med en bättre balans mellan säljare och köpare. Den trenden håller i sig nu när bostadsmarknaden tagit fart igen efter sommar och semestrar. Köpviljan är fortsatt stark men känslan är att vi börjar närma oss ett pristak efter de kraftiga prisökningarna vi haft under nästan hela pandemin”, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån, och fortsätter:

”Låga räntor, bostadsbrist och lågt villautbud bidrar fortsatt till att hålla priserna uppe. Samtidigt kan de höga priserna, bostadsbyggande på höga nivåer och ett konsumtionsmönster som blir mindre påverkat av pandemin tala för en viss avmattning. Ökade spekulationer kring framtida räntehöjningar och avtrappning av ränteavdraget kan också kyla av något. Sammantaget tror vi dock inte på några större prisförändringar åt något håll under hösten.”

I Stor-Stockholm låg bostadsrättpriserna stilla medan villapriserna gick ned med 1%.

Fredrik Kullman, VD på Bjurfors Stockholm, menar att marknaden står vid ett vägskäl:

”Det fortsätter vara ett enormt tryck med välbesökta visningar, hetsiga budgivningar och många förhandsköp, men för första gången på länge så ser vi att utbudet stiger. Fortsätter det att öka i samma takt är den stora frågan om köparna kommer vara tillräckligt många för att det inte ska sätta press på priserna. De närmaste 1-2 månaderna tror jag blir avgörande för vart marknaden är på väg. Om inte nu så kommer köparna att prövas längre fram när räntorna börjar stiga”, säger han.

I Malmö rådde stiljte och såväl villa- som bostadsrättspriserna låg stilla.

Under pandemin har Malmö gått klart starkast av de tre storstadsområdena. I augusti var det dock stiltje. Inga prisrörelser registrerades överhuvudtaget, vare sig på villor eller bostadsrätter.

I Göteborg steg bostadsrättspriserna med 1% samtidigt som villapriserna var oförändrade. Enligt Bjurfors Göteborgs VD Sven-Erik Kristensenhar dock hösten rivstartat:

”Enligt många analytiker skulle bostadsmarknaden mattas av till hösten. Det skulle bli svårt att återstarta efter sommaren och köparna skulle inte vara lika hungriga. Men vi ser ingenting av det. Det är fullt på visningarna och försäljningstiderna är lika korta nu som de var i våras. Vår bedömning är att priserna kommer att fortsätta uppåt, om än inte i samma takt”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.