“Börjar bli säljarnas marknad igen”

Andelen av besökarna på Hemnet som tror på sjunkande priser minskar tydligt och ligger nu på en ny lägsta nivå. Det visar Hemnets köparbarometer, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

“Vi ser det som en fortsättning av den utveckling som vi sett hela året med en återhämtning på bostadsmarknaden. Vi ser att prisutvecklingen varit positiv under 2019 då vi på många håll har återhämtat hela och på andra håll stora delar av nedgången som startade i slutet av 2017”, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet, till Nyhetsbyrån Direkt.

Andelen som tror på stigande priser har ökat till 33 procent i december från 32 procent i november, medan andelen som tror på sjunkande priser har sjunkit till 13 procent från 19 procent.

“Generellt har hösten varit pigg. Vi har sett rekordförsäljning av bostadsrätter i oktober. Vi ser nu att köpare och säljare lyckas mötas i betydligt högre utsträckning än tidigare, det verkar som om man har enats om en rimlig nivå. Det börjar svänga över till att bli säljarnas marknad igen”, säger Erik Holmberg.

Han säger också att den senaste månaden är lite förvånande, eftersom prisförväntningarna historiskt påverkas mycket av räntan och när Riksbanken pratar om att höja.

“Senaste tiden har vi hört att Riksbanken verkligen är inställd på att höja, med det i åtanke är det lite förvånande att vi ser en så tydlig minskning (av andelen som tror på sjunkande priser). Samtidigt har Riksbanken flaggat för att vi kommer ha lågräntemiljö längre än man kanske hade trott. Man kan säga att marknaden snarare tar till sig den längre tidshorisonten”, säger Erik Holmberg.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här