Bornold: En bra placering för oroliga tider

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, ser en asiatisk marknad som ett bra alternativ i aktieportföljen om man vill dra ner på risken.
Bornold: En bra placering för oroliga tider - bornold-700_binary_6975917.jpg

Den senaste tidens spänningar mellan USA och Iran har skapat osäkerhet på börserna.

Spararna har i allt högre grad flockats till guld, som gått över den viktiga gränsen 1 600 dollar per uns. Utöver att blicka mot guld eller exempelvis korta räntepapper menar dock Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, att det även kan vara värt att se över sitt aktiesparande geografiskt.

– Säkra hamnar i aktiemarknaden brukar vara dyra att lägga till när det stormar, men Japan är en marknad vars värdering inte alls känns avskräckande och som historiskt varit en bra placering för svenskar i oroliga tider, säger han och pekar på fyra skäl till att Japan kan vara en attraktiv placering, säger han.

För det första är börsen lågt värderad efter handelsoron, för det andra har man utlovat finanspolitiska stimulanser.

Det tredje skälet är att japanska bolag driver en allt mer utdelnings- och aktieåterköpsvänlig politik, och det sista att det historiskt sett har varit så att yenen har stärkts mot kronan vid ökad global oro.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG