Börsbolagen tvingas redovisa chefernas optioner

Nästa år blir det slut med mörkläggningen av ersättningen till börsbolagens VD:ar. Då kommer tvingas bolagen att redovisa vad VD tjänat på olika förmånsprogram som optioner.

Bakom ändringen står Redovisningsrådet, en stiftelse för utveckling av god affärssed på aktiemarknaden. Sedan 1993 har bolagen redovisat VD:s lön offentligt.

”Vi går just nu igenom en förfrågan från Stockholmsbörsen kring hur VD:s förmåner ska redovisas. Jag utgår från att det blir en ändring från och med 2001”, säger Rolf Rundfelt, docent och finansanalytiker på KMG Bohlins och ledamot av Redovisningsrådets akutgrupp. Rolf Rundfelt har på uppdrag av fondbörsen granskat redovisningen i börsbolagen under flera år.

Att bättre redovisning behövs framgår tydligt vid en genomläsning av årsredovisningarna från bokslutsåret 2000. Under fjolåret steg lönerna för en storbolags-vd med i genomsnitt 40 procent. Det framgår av Ekonomi24:s genomgång av de 35 största börsbolagen som hittills publicerat sina årsredovisningar. Till det lönelyftet ska läggas förmåner som bil och bostad samt värdet på olika optionsprogram.

Framförallt värdet på optionsprogrammen är svårt att räkna ut på egen hand. I merparten av årsredovisningarna framgår bara hur många optioner som VD tilldelats i antal. Uppgifter om lösenpris och löptid saknas. Dessutom finns det en uppsjö av olika optionsprogram med namn som personal-, tecknings-, köp- och syntetiska optioner.

Personaloptioner är ett nytt fenomen hos de svenska börsbolagen. Det var först 1998 som lagen ändrades i Sverige så att det blev möjligt att ge ut personaloptioner. Förhoppningen är att VD och de höga cheferna genom att äga optioner i bolagen ska arbeta mer målinriktat för att höja värdet på bolagets aktiekurs. Om så är fallet debatteras flitigt.

Klart är att det bara är de VD:ar som sett sin aktiekurs stiga de senaste åren som kunnat berika sig med optioner. VD på Swedish Match Lennart Sundén hör till denna skara. Han har 60 000 aktier i bolaget värda 2,6 miljoner kronor samt 105 000 köpoptioner. Vilken kurs optionerna ställts ut till framgår inte av årsredovisningen men Swedish Matchaktien har gått bra på börsen och bolaget räknar med att optionerna kommer att lösas in. I bokslutet avsatte Swedish Match 1,2 miljoner kronor samt sociala kostnader.

Bland de VD:ar som hittills inte blivit rika på optioner hör däremot Electrolux VD Michael Treschow. Han har hittills deltagit i två optionsprogram. Lösenpriserna ligger på 170 kronor respektive 216 kronor. Electrolux-aktien står för närvarande kring 135 kronor.

Förebild till Redovisningsrådets förändringar blir de rekommendationer som redan utfärdats i Europa, genom IAS redovisningsregler. I IAS 19 föreslås en fullständig redovisning av ersättning till VD inklusive detaljerade uppgifter om olika optionsprogram och hur dessa belastar resultaträkningen i form av sociala kostnader. Med detaljinformation går det lätt att beräkna värdet på optionerna. Redovisningsrådet kommer även att föreslå att bolagen själva offentliggör värdet av optionerna enligt brittisk och amerikansk förebild.

”IAS kräver inte att en siffra skrivs ut så vi kommer bara att rekommendera de svenska börsbolagen att vara öppna. Men självfallet vore det önskvärt om de valde att offentliggöra allt”, säger Rolf Rundfelt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.