Börsen är otröstlig

Stockholmsbörsen backade återigen relativt kraftigt på tisdagen i likhet med de ledande europeiska börserna.

Nedgången leddes av finanssektorn på oro för den globala finansmarknaden och kapitalsituationen hos försäkringsjätten AIG.

Klockan 13.45 var OMXS30 1,8 procent lägre till noteringen 807,7. Omsättningen uppgick till 13,0 miljarder kronor. Sedan Lehman Brothers kollaps i helgen har indexet tappat 5 procent och handlades nu mindre än 1 procent över årslägstanoteringen från mitten på juli.

– Vad gäller Lehman Brothers kommer det få fler följdeffekter på alla möjliga banker beroende på vad de har garanterat i åtagande och så vidare men det blir antagligen mer kortsiktigt turbulent. Hade däremot Fannie Mae och Freddie Mac tillåtits gå omkull hade det blivit mer långtgående konsekvenser. AIG är också väldigt stora vilket skapar oro, men därmed blir också sannolikheten större att de kommer att få hjälp än vad det var för till exempel Lehman Brothers, säger Lars Drougge, analyschef på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

Oron kring AIG, som är det största försäkringsbolaget i USA, fördjupades under natten sedan Moodys, Standard & Poors och Fitch sänkt kreditbetygen. Enligt Wall Street Journal innebär de sänkta kreditbetygen att försäkringsbolaget kommer tvingas till att ta in 14,5 miljarder dollar för att täcka dess åtagande.

Sedan kreditkrisens inleddes har AIG tagit in så mycket som 75 miljarder dollar men enligt Wall Street Journal, som hänvisar till personer med insyn i bolaget, måste försäkringsjätten få in ytterligare pengar innan onsdag för att undvika ansökan om konkursskydd. AIG-aktien nådde sin topp den 18 december 2006 och har sedan dess förlorat 93 procent av sitt börsvärde.

De svenska bankerna kom under förnyad press efter oron i sektorn. Swedbank föll med 8,1 procent till 98:75 kronor, den lägsta nivån sedan mars 2003. Aktien tyngdes dessutom av att uppgifter om att Swedbank gett ett lån på 1.350 miljoner dollar till dotterbolaget Lehman Brothers Commercial Paper som i sin tur har en pool av fastighetslån som säkerhet.

Enligt Swedbank, gör konstruktionen dock att det krävs en omfattande dominoeffekt för att banken till sist ska behöva göra reserveringar för eventuella förluster och det är inget scenario Swedbank ser framför sig i dagsläget. Analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med var däremot mer osäkra.

– Jag tycker att det är en ganska stor exponering och att det är svårt att vara säker på att det inte kommer att bli några nedskrivningar på den. Den stora frågan är hur säkert det är att låna ut pengar till ett dotterbolag, det vet ingen än så länge, säger en bankanalytiker i en kommentar.

Bland de övriga bankerna handlades SEB A ned 5,2 procent till 104 kronor, Nordea sjönk med 3,4 procent till 82:40 kronor och SHB A tappade 3,1 procent till 149:75 kronor.

Husqvarna B föll med 6,5 procent till 49:80 kronor efter att bolaget varnat för att rörelseresultat under det tredje kvartalet kommer att bli väsentligt sämre än föregående år till följd av lägre försäljning och en kraftigt neddragen tillverkningstakt. Analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med anser att det nya i det Husqvarna kommunicerar är att försäljningen på den europeiska marknaden är svagare.

– Vi visste att den nordamerikanska marknaden var svag och att byggnadssegmentet var svagt men nu talar de också om ett svagare Europa. Det har vi sett tecken på tidigare men inte sett något i deras siffror så det överraskar på den negativa sidan, säger Johan Eliasson, analytiker på Cheuvreux.

Electrolux B drogs med ned och föll 6,4 procent till 78:50 kronor. Aktien kan även ha pressats av statistik från branschorganisationen AHAM som visade att leveranser av de sex största vitvarukategorierna i Nordamerika, AHAM 6, föll med 10,2 procent i augusti, jämfört med samma månad 2007. Under årets första åtta månader har leveranserna backat med 8,1 procent.

Råvarusektorn var klart sämsta bransch efter sjunkande metall- och oljepriser. Den förnyade finansoron har skapat oro för att det ska leda till lägre ekonomisk aktivitet och därmed lägre efterfrågan på råvaror. Tanganyika Oil backade 17 procent till 93:50 kronor, Lundin Petroleum var 9,2 procent ned till 47 kronor och Lundin Mining sänktes med 6,2 procent till 21:30 kronor.

Getinge B tappade 2,3 procent till 147:50 kronor. Bolaget har meddelat att det köper Datascope Corp, som är verksamt inom produkter för hjärtstöd, för 865 miljoner dollar. Förklaringen till nedgången är enligt analytiker att marknaden ifrågasätter prislappen innan det är känt hur stora synergierna blir.

– Det är en kombination av att prislappen upplevs något högre än vad Getinge betalat för tidigare förvärv, att förvärvet inte bedöms höja vinsten per aktie förrän 2010 och att synergierna ska komma från intäktssidan snarare än kostnadssidan, säger en analytiker.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG