Börsen: Ericsson drar ned handeln

Veckans handel på Stockholmsbörsen inleddes nedåt efter att bland andra Ericsson tappat mark under morgonen. I reaktionerna på förra veckans rapport kan noteras att Morgan Stanley och Goldman Sachs inte alls är överens om tolkningen av siffrorna. SAX-index noterades 0,8 procent lägre.

Fredagskvällens handel i USA slutade lite blandat. Nasdaq Composite index föll 0,4 procent medan Dow Jones index slutade 0,7 procent högre. Bland förlorarna på Nasdaq fanns fiberoptiktillverkaren JDS Uniphase vars kvartalsrapport missade förväntningarna. Aktien backade 11 procent.

Enligt USAs finansminister Paul O’neill har landets ekonomi nu återhämtat sig tillbaka till nivåerna som rådde före 11 september. Han räknar också med att den ska visa en rimlig tillväxt framöver och säger sig vara optimistisk, enligt Nyhetsbyrån Direkt. Det är även Franklin Raines, chef för bolåneinstitutet Fannie Mae. Han räknar med att recessionen i USA blir relativt mild och kort och att tillväxten tar fart igen i början av nästa år, rapporterar AFX.

Efter sin kvartalsrapport steg Ericsson med 11 procent i Stockholm under fredagen. I kvällshandeln på Nasdaq backade dock kursen ett par kronor jämfört med stängningen i Stockholm.

Ericsson inledde också måndagen nedåt när handeln kom igång i Stockholm. Under morgonen har de första reaktionerna på kvartalsrapporten rullat in från de internationella bankerna. Åsikterna om vad siffrorna betyder för det kommande året går dock vitt isär.

Goldman Sachs räknade tidigare med att Ericsson skulle redovisa en förlust på 18 öre per aktie för 2002, men höjer nu sin prognos till en vinst på 42 öre. Morgan Stanley gör precis tvärt om och sänker sin prognos för 2002 från en vinst på 49 öre till en förlust på 19 öre.

Ericsson tappade 1,10 till 48,10 i den tidiga handeln, vilket alltså var en uppgång jämfört med slutkursen i USA. Nokias koncernchef Jorma Ollila har på morgonen meddelat att han tänker stanna kvar som ordförande och koncernchef för Nokia i ytterligare fem år. Aktien backade 2,50 till 225,50. Jorma Ollila håller på förmiddagen ett föredrag hos SFF.

Telia har kommit överens med Flextronics om en försäljning av drygt 90 procent av aktierna i de sex bolagen inom Orbiantgruppen för drygt 1 miljard kronor. En tilläggsköpeskilling på max 2,3 miljarder kronor kan betalas ut om bolagen utvecklas väl de kommande åren. Enligt Nyhetsbyrån Direkt gör Telia en reavinst på cirka 500 Mkr på affären. Aktien noterades oförändrad på 48,70.

Bland läkemedelsbolagen inledde Pharmacia veckan 3 kronor lägre på 416. Hagströmer & Qviberg har gett aktien en sänkt rekommendation efter kvartalsrapporten. Enligt H&Qs analys kan Pharmacias uttalanden tolkas som en vinstvarning med 9 procent för nästa år. Betyget för aktien är nu Behåll, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt. Astra Zeneca steg 50 öre till 475 kronor.

Ett antal IT-bolag letade sig in på vinnarlistan under måndagsmorgonen. Adcore steg 8 procent och Framfab 6 procent. Lite längre ned på listan fanns även WM-data och Enea. Cell Network hamnade däremot på förlorarlistan med en nedgång på 10 procent och hade där sällskap av bland andra Net Insight, ned 4 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.