Börsen faller med Ericsson i spets

Stockholmsbörsen handlades ned i den inledande handeln på måndagen i likhet med de ledande europeiska börserna. Det dystra sentimentet kom främst från nedgångar i USA och Asien efter att inflationsoron åter gjort sitt intåg.

”Det som oroar är att man ännu inte vet omfattningen av subprimelånekrisen och samtidigt ser vi att inflationen ökar”, sade Emmanuel Soupre, förvaltare på Neuflize Gestion i Paris, till Bloomberg News.

Klockan 10.30 hade OMXS30 backat med 2,3 procent till noteringen 1.072,5. Omsättningen uppgick till 3,7 miljarder kronor.

Ericsson B var den aktie som tyngde indexet mest med en nedgång på 4,4 procent till 15:38 kronor. Nasdaq-börsen meddelade under helgen att Ericssons Nasdaq-noterade depåbevis plockas bort från Nasdaq-100 index från den 24 december. Nasdaq-100 indexet består av de 100 största, icke-finansiella bolagen som är noterade på Nasdaq-börsen, sett till marknadsvärde.

”Det kan vara en del fonder som har som norm att bolaget ska vara noterat på Nasdaq-100. Men även om det inte bör vara så jättestora pengar är det inte positivt och i en negativ marknad får det givetvis större effekt”, säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

H&M backade 2,2 procent till 379 kronor. Bolaget publicerat sina försäljningssiffror för november på morgonen. Den totala försäljningsökningen uppgick till 14 procent, vilket var helt enligt förväntningarna. I jämförbara butiker steg försäljningen med 1,0 procent och där hade analytiker i snitt väntat sig 1,8 procent.

Bankerna gick svagt i likhet med sina utländska kollegor. SEB A tappade 2,0 procent till 170:50 kronor och Swedbank var 2,4 procent lägre till 184 kronor.

Boliden sänktes med 2,6 procent till 85:50 kronor, trots att HSBC höjt rekommendationen till övervikt, från tidigare neutral. Riktkursen drogs dock ned till 115 kronor, från 150. Boliden anses vara billig jämfört med sektorn, med ett p/e-tal på 6,9 på 2008 års vinst vilket kan jämföras med sektorsnittet på 10,7.

Branschkollegan Lundin Mining föll med 3,8 procent till 57:25 kronor. Gruv och metall var det index som utvecklades svagast på Bloomberg European 500. BHP Billiton, som är världens största gruvföretag, gick i spetsen för nedgången sedan bolaget ställt in ett planerat återköp av egna aktier för 10 miljarder dollar,

First North-listade Morphic backade med 2,0 procent till 19:70 kronor efter att ha redovisat sin rapport och samtidigt presenterat långsiktiga finansiella mål.

”Generellt sett är siffrorna lite bättre än väntat, bland annat överraskade försäljningen på vindkraftsidan”, säger Tobias Ottosson, analytiker på ABG Sundal Collier, till Nyhetsbyrån Direkt, men tillägger att det nog inte är tillräckligt för att få aktien att stiga på måndagens sjunkande börs.

Han beskriver Morphics nya långsiktiga mål som ”väldigt aggressiva” och konstaterar att bolaget sätter en stark press på sig självt. ”Men jag tror inte att det handlar om en glädjekalkyl, uppenbarligen ser bolaget en enorm potential i sin verksamhet”, säger han.

Nyhetsbyrån Direkt

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.