Börsen har bottnat

Allt fler signaler pekar på att börsen har bottnat. Nu är makrosiffror åter i fokus. Låga räntor bäddar för uppköp av bolag med hög direktavkastning.

Förra veckan steg Affärsvärldens generalindex med 1,2 procent. Det är inte mycket att jubla över, men nu syns allt fler tecken på att nedgången planar ut. Förra veckans siffra för orderingång i den japanska maskinindustrin kan tjäna som exempel på att botten är nådd. Nedgången i januari stannade på 90 procent! Den dagen steg börserna i Japan.

Börsreaktionen speglar det faktum att en sådan siffra inte kan upprepas många gånger innan ett modernt industriland stannar. Och det är ju politiker med olika stimulanspaket på god väg att hejda, både i Japan och på andra håll i världen.

Osäkerheten om bolagsrapporterna har skingrats för den här gången. Nu väntar någon månad av relativt lugn innan oron för vinstvarningar och ett riktigt uselt första kvartal tillstöter. Men att första kvartalet blir dåligt är de flesta bedömare ense om. Det är också inräknat i kurserna.

Riktigt chockartat blir det om de bolag som hittills stått starka i finansstormen också viker sig. Bland börsens cirka 150 stora och medelstora bolag finns ett 20-tal som har kunnat njuta av vinstförbättringar under 2008 års fjärde kvartal jämfört med motsvarande period 2007. Bland de lyckosamma finns flera av börsens jättar, som Ericsson, H&M och Telia Sonera liksom kaxiga Handelsbanken och Getinge. Om något av dem tappar fart och vinstvarnar, lär börsen falla igen. Fram till dess är dessa bolag emellertid några av börsens säkraste placeringar.

Den avgörande frågan är när marknaden vänder uppåt på allvar. För lyckas de många stödpaketen sätta fart på världsekonomin igen talar historiska erfarenheter för att det är dags att köpa aktier. Börserna brukar ligga sex till nio månader före konjunkturvändningen.

Men den som nu tror att världsekonomin gör vad den alltid har gjort – hämtar sig – ska tänka på att de bolag som först brukar vända uppåt inte är givna vinnare denna gång. Konsumentvaror (bilar, underleverantörer, butiker och vit- och kapitalvaror) och bostadsbyggare kan missa uppgången. En indikation om vartåt det barkar kan vi få med trädgårdstuktaren Husqvarnas rapport på fredag.

I stället kan branscher som gynnas av all världens stimulanspaket spela förstafiolen. Hit hör bolag som tjänar på infrastruktursatsningar, som byggföretagen Skanska och NCC, råvarubolag som Boliden och telekombolag, som Ericsson och Telia Sonera.

Veckan som gick präglades av Riksbankens halvering av räntan till 1,0 procent. Och fler sänkningar är att vänta. Nu tror allt fler bedömare att räntan halveras igen 20 april.

Den närmaste två veckorna präglas av Swedish Match-rapporten, som kommer i dag, onsdag, och ett par investmentbolag, Ratos och Latour, som knappast överraskar positivt. Annat kan det bli med Meda, som rapporterar i morgon, torsdag.

På makrosidan kommer i morgon nya inflationssiffror från SCB. Från USA väntas i dag siffror om nystartade amerikanska bostadsbyggen. Allmänt väntas ett nytt bottennapp – den sämsta siffran sedan andra världskriget. På fredag redovisas siffror över inflationen i USA, som väntas ta ett kliv uppåt igen då bränslepriserna klättrat den senaste tiden. Veckans andra viktiga uppgifter, nyanmälda arbetslösa (torsdag) och industriproduktionen (onsdag) tros bli sämre än under de senaste 25 åren.

Veckan därpå, fredag 27 februari, får vi besked om hur djup recessionen är i USA, med BNP-siffran från det senaste kvartalet. Samma vecka bjuder också på den månatliga studien av konsumenternas förtroende för den egna och landets ekonomi. Stiger det – kanske till följd av president Barack Obamas stödpaket – är det ett trendbrott.

Slutligen kan det vara på sin plats att påpeka att bankerna vittnar om att lånemarknaden fungerar igen. Stämmer det så står det inte på innan uppköpsbuden gödslar börsen.

Följande enkla räkneexempel visar hur köparna kan räkna: Börsföretag som ger en direktavkastning på 5-6 procent, och det är ett 20-tal bara på börsens midcap-lista, borde inte kunna vara kvar på börsen. Orsaken? Dagens låga räntor gör det teoretiskt möjligt att låna kapital till 3 procents ränta.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.