Börsen inleder dagen uppåt

Stockholmsbörsen steg i den tidiga handeln på tisdagen. De tunga bolagen inom telekom och läkemedel bidrog till uppgången och SAX-index noterades 0,8 procent högre efter en timmes handel.

I USA återhämtade börserna lite av gårdagens nedgångar mot slutet av handelsdagen. Dow Jones index slutade oförändrat medan Nasdaq Composite index noterades 0,4 procent lägre. Lehman Brothers sänkte sin rekommendation för en lång rad halvledarbolag från Buy till Market Perform vilket bidrog till nedgången på Nasdaq. Bland annat föll Intel med 2,5 procent.

De svenskrelaterade aktierna slutade överlag på högre nivåer i USA jämfört med stängningen i Stockholm. Astra Zeneca gick upp 3 kronor och Pharmacia 1,50. Ericsson steg 40 öre och Nokia 2 kronor.

Riksbanken beslutade vid sitt möte på tisdagen att lämna reporäntan oförändrad på 3,75 procent. Kanske var det en bidragande orsak till att Stockholmsbörsen inledde dagen i en positiv riktning.

Ericsson meddelade på morgonen att bolaget tecknat ett avtal med Sonera Entrum om leverans av utrustning för digitala rösttjänster för internet. Avtalet betecknas som ett genombrott för Ericssons lösning för IP-telefoni över ADSL-nätverk. Ericsson inledde dagen 40 öre högre på 42,70 medan Nokia steg 4 kronor till 198.

Bland operatörerna noterades Telia 50 öre upp till 49,10 och Europolitan 1 krona lägre på 66. Tele2 hade samtidigt gått upp 8 kronor till 308.

Bioteknikbolaget Tripep lämnade sin niomånadersrapport på tisdagen. Förlusten blev drygt 40 Mkr och inga intäkter finns att redovisa. I kassan finns 180 Mkr och inga ytterligare kapitaltillskott behövs under de kommande tre åren, enligt bolaget.

Aktien höll sig stilla på 8 kronor och bland de stora läkemedelsbolagen noterades Astra Zeneca 4 kronor högre på 483,50 medan Pharmacia steg 1,50 till 428,50.

Rapporterat har även IT-bolaget Cybercom gjort och deras resultat efter finansnetto blev 7 Mkr. Omsättningen ökade 16 procent jämfört med förra året och bolaget har ett positivt kassaflöde på 21,5 Mkr. VD Mats Alders säger i en kommentar till resultatet att båda bolagets affärsområden har anpassat sina verksamheter till det kärva affärsklimatet. Aktien tillhörde vinnarna i den tidiga handeln då den steg 14 procent till 26 kronor.

Den amerikanska skogskoncernen Kimberly Clark räknar med att resultatet för det tredje kvartalet kommer att missa marknadens förväntningar med cirka 5 cent. Per aktie spås resultatet hamna kring 80 cent och VD Wayne Sanders säger att framtiden är mycket svårtydd. Bolagets svenska konkurrent SCA inledde tisdagen 1 krona lägre på 239 och bland övriga skogsbolag noterades bland annat Stora Enso 1 krona högre på 123,50.

Profilgruppen har tagit hem en stororder från norska Raufoss Technology. Ordern sträcker sig över 7 år och är värd 175 Mkr. Profilgruppen kommer att behöva investera cirka 12,5 Mkr i en ny robotlinje för att klara leveranserna, men några nyanställningar väntas inte behövas. Aktien steg 1 krona till 43.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.