Börsen: inleder rapporttung dag uppåt

Stockholmsbörsen inledde torsdagen försiktigt uppåt. Kvartalsrapporterna kommer att ramla in i en strid ström under dagen vilket lär leda till en relativt splittrad handel. Under morgonen har redan SEB, Gambro och Stora Enso lämnat sina rapporter, med blandat resultat. SAX-index noterades 0,6 procent högre.

De amerikanska börserna fortsatte uppåt under onsdagens handel. Nasdaq Composite index steg 1,6 procent och Dow Jones 0,1 procent. Bland de största vinnarna på Nasdaq fanns Citrix och Nextel som båda levererade överraskande starka kvartalsrapporter. Även Cisco, Intel och Microsoft letade sig högre.

På New Yorkbörsen föll energibolaget Enron hela 18 procent i spåren av en skandal där bolaget stämts av sina aktieägare för falsk informationsgivning.

Stockholmsbörsen inledde torsdagen uppåt. Kvartalsrapporterna kommer att fortsätta dominera nyhetsflödet och cirka 50 bolag står beredda att presentera sina siffror under dagen.

En bidragande orsak till den positiva inledningen av handeln var Ericsson som steg 2,10 till 45,60. Ericsson ska inte presentera sin kvartalsrapport förrän imorgon och resultatet spås bli en förlust på drygt 4,5 miljard för det tredje kvartalet. Nokia inledde däremot dagen nedåt och noterades 2 kronor lägre på 230.

Bland operatörerna backade Europolitan 50 öre till 69 kronor trots att bolaget presenterade ett kvartalsresultat som var något bättre än väntat. Telia noterades samtidigt 50 öre upp till 52 kronor medan Tele2 steg 2,50 till 367 kronor.

SEBs resultat för det tredje kvartalet blev också bättre än väntat. Banken meddelade att man tänker utöka sitt åtgärdsprogram som nu väntas leda till kostnadsbesparingar på 2,5 miljarder kronor om året. Aktien steg 3,50 till 81,50 och bland övriga banker noterades de flesta oförändrat.

Stora Enso har också hunnit presentera sina siffror för det gångna kvartalet. Vinsten före skatt blev 306 miljoner euro vilket var mer än snittet i SME Direkts prognossammanställning. Utsikterna för det fjärde kvartalet är inte lysande och Stora Enso säger att helårsresultatet i hög grad kommer att påverkas av prisnivån i kvartalet och bolagets egna åtgärder för att sänka kostnader och öka effektiviteten.

Aktien steg 2,50 till 130 kronor. Lite senare idag ska även Holmen upp till bevis och aktien backade 50 öre till 230 kronor i väntan på rapporten.

Bland läkemedelsbolagen steg Pharmacia 7 kronor till 416 medan Astra Zeneca backade 3 kronor till 483,50. Gambro tillhör den stora skara bolag som rapportera resultat på torsdagen. Vinsten missade förväntningarna grovt och enligt bolaget beror det på höga finanskostnader. Målsättningen för året om en tillväxt på 8-10 procent är inom räckhåll säger Gambro och aktien backade 1 krona till 64,50.

Till morgonens stora förlorare hörde IT-bolaget Turnit som tvingades till en vinstvarning. Från att tidigare ha räknat med ett positivt resultat före goodwill i år på cirka 25 Mkr går nu bolaget till att räkna med en förlust på mellan 140-170 Mkr. Lägre efterfrågan och ökad prispress ligger bakom svängningen, säger Turnit och aktien föll 15 procent till 12,90.

Bland morgonens vinnare fanns Maxim efter att bolaget har fått ytterligare patent godkända för Ceplene och Net Insight som fått en order från sin partner Carrier1. Båda aktierna steg 6 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.