Börsen klättrar rejält

Stockholmsbörsen klättrar för fjärde dagen i rad. Uppgången vid lunchtid ligger på drygt 1 procent.

Stockholmsbörsen var stigande vid lunchtid på onsdagen och gick bättre än de ledande europeiska indexen efter positiv utveckling i Europa under tisdagen då den svenska marknaden var helgstängd. Scania backade efter att Porsche sagt att det avser lägga lägsta möjliga bud på bolaget medan tungviktare som Ericsson och Astrazeneca steg.

Börsen klättrar för fjärde handelsdagen i rad.

“Det är den återhämtning som inleddes redan i december som fortsätter nu i januari. Investerare vågar mer tro på stimulanspaketen och räntesänkningarna och att detta ska stabilisera utvecklingen. Värderingarna blev så låga i oktober och november att många började tvivla på att resultatfallen verkligen skulle bli så stora som aktiekurserna motiverade”, säger Mauritz Redin, aktiechef på Alfred Berg, till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 12.00 var OMXS30 1,5 procent högre till noteringen 704,2. Omsättningen uppgick till 4,9 miljarder kronor.

I omvärlden har det varit mer blandad utveckling. På Europabörserna, som under tisdagen steg med runt 1 procent, rekylerade FTSE 100 ned med 1,1 procent och DAX var 0,5 procent lägre. Börserna i New York steg på tisdagskvällen efter stark utveckling för teknikaktier och i Asien var Tokyo upp med 1,7 procent med stöd av exportbolagen.

Bland aktier som var i fokus på Stockholmsbörsen fanns Scania B som tappade 4,1 procent till 76:75 kronor. Sent på måndagen blev det officiellt att Porsche ökat sin ägarandel i Volkswagen till över 50 procent av rösterna, vilket innebär att Porsche nu indirekt kontrollerar en majoritet av rösterna i Scania och därmed tvingas lägga bud på bolaget.

Porsche uppgav i pressmeddelandet att bolaget avser lägga ett budpliktsbud på Scania i enlighet med svensk lagstiftning men att budet läggs på lägsta tillåtna nivå. Budnivån kommer att beräknas utifrån en volymviktad genomsnittskurs under de 20 senaste handelsdagarna vilket för B-aktien var 67:09 kronor fram till och med den 2 januari enligt OMX Nasdaqs Market Research-avdelning.

Bättre gick det för Ericsson B som steg med 4,0 procent till 65:60 kronor. De kinesiska myndigheterna fördelade på onsdagen formellt de tre 3g-licenserna. China Unicom fick en licens för att driva ett 3g-nät enligt standarden w-cdma, som är den standard som exempelvis Ericsson erbjuder för mobilnät. Det kinesiska kommunikationsministeriet har tidigare bedömt att omkring 41 miljarder dollar kommer att investeras i utbyggnad av mobilnät för 3g under de kommande två åren.

Astrazeneca avancerade 3,8 procent till 325:50 kronor efter att Deutsche Bank höjt sin riktkurs till motsvarande 345 kronor från tidigare 315 kronor. Höjningen sker med hänvisning till valutarörelser.

Autoliv handlade upp 2,3 procent till 176 kronor. Efter stängningen i New York på tisdagen sade General Motors talesman Greg Martin att de statliga krediter om totalt 19,4 miljarder dollar som GM och dotterbolaget GMAC fått täcker bolagens omedelbara likviditetsbehov, under förutsättningen att ekonomin inte försämras ytterligare.

Volvo B tappade 2,4 procent till 43:90 kronor. UBS har sänkt rekommendationen för Volvo till sälj från tidigare neutral medan JP Morgan har höjt riktkursen för aktien till 50 kronor från tidigare 40 kronor. Atlas Copco A var oförändrad till 68:25 kronor och där har UBS sänkt rekommendationen till neutral från tidigare köp medan JP Morgan höjt riktkursen för aktien till 80 kronor, från tidigare 73 kronor.

Neonet steg med 20,1 procent till 12:50 kronor efter att bolaget bekräftat att samtal förs med en motpart om möjliga former av samarbete med anledning av spekulationer i media. Bland annat har Tyska Handelsblatt skrivit att samtal förs mellan Neonet och Deutsche Börse. Bolaget poängterade dock att det inte mottagit något bud.

Vostok Nafta föll med 14,0 procent till 26:50 kronor efter att bolaget meddelat att de ska genomföra en nyemission med företrädesrätt i bolaget. Intäkterna från nyemissionen beräknas maximalt uppgå till cirka 552 miljoner kronor.

Vostok Gas var handelstoppad under förmiddagen, men handeln återupptas klockan 13.00 sedan bolaget förtydligat uppgifter om inlösenförfarandet.

I råvarusektorn steg Lundin Mining med 15,7 procent till 9:95 kronor och PA Resources klättrade 10,8 procent till 15:90 kronor. Olje- och metallpriserna har stigit kraftigt jämfört med nivåerna vid Stockholmsbörsens stängning på måndagen.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.