Börsen på årshögsta

Stockholmsbörsens uppgång hade utökats ytterligare något en bit in på fredagseftermiddagen sedan både svenska och utländska bolagsrapporter fått ett positivt mottagande av marknaden.

– Med de komprimerade multiplar vi har, krävs det bara en gnista för att tända hopp och inte nödvändigtvis hopp om nästa kvartal, utan hopp om kommande år. När andraderivatan vänder blir det stora rörelser, säger David Halldén, analyschef på HQ Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 15.15 var OMXS30 3,1 procent högre till noteringen 768,4. Omsättningen uppgick till 12,2 miljarder kronor. Därmed handlades indexet på nytt årshögsta och har sedan i början på mars stigit 27 procent.

Banksektorn hade större uppgångar i likhet med utvecklingen i Europahandeln med stöd av att Citigroup rapporterat den första nettovinsten på 18 månader. Nettoresultatet blev 1,6 miljarder dollar mot en förlust på 5,1 miljarder dollar för motsvarande period 2008. De totala intäkterna steg med 99 procent till 24,8 miljarder dollar.

Swedbank A avancerade 9,8 procent till 42:40 kronor och fick dessutom stöd av uppgifter om att IMF nått ett avtal med Ukraina som innebär att utbetalningen av lånet kan återupptas. IMF:s utsända i Ukraina har också föreslagit att den aktuella utbetalningen höjs till 2,8 miljarder dollar, att jämföra med ursprungligen planerade 1,875 miljarder dollar. SEB A ökade 8,3 procent och Nordea klättrade 4,9 procent till 57:60 kronor.

Ericsson B var 3,8 procent högre till 78:90 kronor. Sony Ericsson rapporterade ett resultat före skatt på -370 miljoner euro för det första kvartalet, i linje med analytikernas förväntningar enligt SME Direkt. Cazenove skrev i en snabbanalys att det som överraskade, och det positivt, var att bolaget stärkte kassan genom att aggressivt ha sänkt sysselsatt kapital.

Nokia steg 3,5 procent till 125:70 kronor och utökade därmed torsdagens rapportdrivna uppgång på 9,9 procent. Rekommendations- och riktkurshöjningarna för Nokia har duggat tätt under dagen, bland annat har Goldman Sachs höjt rekommendationen till köp från tidigare neutral JP Morgan har höjt till neutral från undervikt.

Trelleborg lyfte 25 procent till 60:50 kronor sedan koncernens rörelseresultat exklusive engångsposter blev 63 miljoner kronor under det första kvartalet jämfört med väntade -55 miljoner kronor enligt SME Direkt. Den enda av bolagets fyra divisioner som lämnade ett resultat under marknadens förväntningar var Sealing Solutions.

Mer cykliska aktier utvecklades generellt väl. Sandvik handlades upp 7,7 procent till 59:25 kronor, Volvo B steg 5,8 procent till 54:75 kronor och Atlas Copco A var 5,7 procent högre till 74:25 kronor. Industrikonglomeratet General Electric, som normalt brukar ses som en konjunkturindikator, överträffade tidigare under dagen konsensus med resultatet för det första kvartalet.

Axfood avancerade 2,3 procent till 157 kronor efter att ha rapporterat ett resultat som var 2,3 procent bättre än väntat. Ljuspunkten blev enligt analytiker framför allt Hemköp, som fortsätter att förbättra sin lönsamhet.

Holmen B tappade 0,3 procent till 166:50 kronor sedan UBS sänkt rekommendationen till neutral, från tidigare köp och Deutsche Bank sänkt riktkursen till 120 kronor från tidigare 150 kronor. SCA B backade 1,4 procent till 71 kronor efter att ha fått rekommendationen sänkt av Deutsche Bank, till sälj från tidigare behåll.

Lundin Mining föll 2,3 procent till 14:40 kronor efter att uppgifter från Reuters gjort gällande att Kongos regering avvisat de kontraktsrevideringar som gruvbolagen föreslagit och den redan mycket försenade utredningen kommer att förlängas med ytterligare sex månader. Lundin Mining äger 24,75 procent i Teleke Fungurume-projektet i Kongo.

Artimplant lyfte 33 procent till 3:20 kronor. Vid en bolagspresentation hos Remium på fredagen sade vd Hans Rosén bland annat att Artimplant planerar fortsatt att nå positivt kassaflöde 2010 och att visionen är att nå en omsättning och marknadsandel i samma storlek som Nobel Biocare har.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.