Börsen tyngs av global tillväxtoro

Stockholmsbörsen noterades efter en dryg timmes handel i klart negativt område.

Svag Kina-statistik och nyval i Grekland tyngde sentimentet. Marknaden smälte också svenska delårsrapporter där byggjätten Peabs delår fick ett svalt mottagande.

SIX Generalindex var vid klockan
10.06 ned med 1,0 procent till 484 och OMXS30-index sjönk 0,9 procent till 1.484. Omsättningen var 3,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 4,0 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Svag statistik från Kina bidrog
till ytterligare oro kring landets tillväxt. På den europeiska kontinenten uppgavs Grekland stå inför nyval den 20 september, efter att premiärminister Alexis Tsipras på torsdagen sade att han tillsammans med regeringen ska avgår.

Över till svenskt börsgolv där
Peab ställdes ned 3,4 procent efter morgonens rapportsläpp. Orderingången var något bättre än väntat i det andra kvartalet, men på raden för resultat före skatt blev utfallet 6 procent sämre än de på förhand ställda förväntningarna enligt SIX News/Inquiry Financials enkät.

Bättre gick det för konsult- och
utbildningsbolaget BTS, upp 5,5 procent. Rörelseresultatet ökade från 23 till 37 miljoner under april-juni jämfört med motsvarande period i fjol och bolaget spår nu ”väsentligt bättre” resultat före skatt för helåret 2015.

Bland storbolagen inom indexet
OMXS30 var det H&M tillsammans med Ericsson och Nordea som vägde tyngst med nedgångar på 1,5, 1,2 respektive 0,7 procent. Lundin Petroleum var ett av bolagen som undvek röd notering och steg 0,3 procent.

UBS höjde riktkursen för H&M
till 330 kronor med bibehållen säljrekommendation. Vidare sänktes estimaten för bruttomarginalen vilken man tror kommer minska kraftigt i tredje kvartalet om inte prishöjningar genomförs.

Lundin Petroleum meddelade i dag
att Norges olje- och energidepartement har godkänt utbyggnads- och verksamhetsplanen (PDO) för fas 1 av Johan Sverdrupfältets utbyggnad.

Omsättningsmässigt fortsatte
Fingerprint Cards aktie att handlas frekvent. På torsdagen noterades aktien vid all time high-nivå efter rapporten men försvagades något på fredagen, ned 2,9 procent.

Opus Group ökade resultatet på
ebitda-nivå i det andra kvartalet men ebitda-marginalen var lägre jämfört med i fjol. Aktien tappade 6,8 procent.

Doro uppgav att högre volymer,
prisjusteringar och valutamedvind bidragit till återhämtning under andra kvartalet. Aktien avancerade 4,8 procent.

Tillbaka på analysfronten höjdes
ABB till köp från behåll av HSBC. Aktien noterades vid -0,5 procent till kursen 164,50 kr.

Nordea drog ned sin rekommendation
för Boliden till sälj från tidigare behåll och riktkursen kapades från 175 till 140 kronor. Boliden försvagades 3,3 procent.

Vidare sänkte Danske Bank både sin
riktkurs för rekommendation för Lundin Mining och Swedbank drog ned Elekta till neutral från köp. Aktierna tappade 0,5 respektive 1,4 procent.

I eftermiddag väntas Balder
redovisa ett förvaltningsresultat på 395 miljoner kronor enligt SIX News/Inquiry Financials konsensus.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

484    

-1,0    

+6,2

OMX Stockholm 30            

1521    

-0,9    

+3,9

SIX Return index             

906    

-1,0    

+9,6

SIX Sverige cykliskt 15      

419    

-0,5    

+5,2

SIX Sverige defensivt 15     

507    

-1,1   

+12,7

SIX Volatilitetsindex       

20,1    

+1,9   

+28,9

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.