Börsen upp inledningsvis

Stockholmsbörsen steg i den inledande handeln på måndagen, som är årets första handelsdag, i likhet med de ledande europeiska börserna.

Klockan 9.55 var OMXS30 1,1 procent högre till noteringen 962,0. Omsättningen uppgick till 1,5 miljarder kronor.

Bank och cykliskt anförde uppgången.SwedbankA steg 2,3 procent till 72:65 kronor ochSEBA klättrade 2,1 procent till 45:25 kronor.Sandvikadderade 2,1 procent till 88:20 kronor ochVolvoB var 2,0 procent högre till 62:70 kronor.

Svenska Silf/Swedbank inköpschefsindex visade en uppgång till 58,2 i december från 56,0 i november. Väntat var en uppgång till 56,4 enligt SME Direkts enkätundersökning. Orderingången, som steg till 63,7 från 57,9, svarade för det största positiva bidraget till uppgången i PMI.

Framför allt var det orderingången från hemmamarknaden som förbättrades, medan exportorderna sjönk. Indexen för produktion och sysselsättning steg, även om sysselsättningsindex fortsatt indikerar personalneddragningar.

Kinas inköpschefers konfidensindex steg till 56,6 i december. Inköpschefsindexet i Kina ligger därmed på den högsta nivån på 20 månader. Det inköpschefsindex som sammanställs på uppdrag av HSBC steg till 56,1 i december från 55,7 i november, den högsta nivån på över fem år.

PA Resourcesvar 3,7 procent högre till 25:50 kronor ochLundin Petroleumsteg 2,1 procent till 57:80 kronor. WTI-oljan har handlats över 80 dollar per fat under morgonen pådrivet av stärkta förhoppningar om den ekonomiska återhämtningen och att ett kallt vinterväder ska lyfta efterfrågan.

Börserna i New York backade under årets sista handelsdag på torsdagen. Antalet nyanmälda arbetslösa i USA minskade oväntat med 22.000 personer till 432.000 under vecka 52. Analytikerna hade räknat med en uppgång till 460.000, enligt Bloomberg News enkät. Därmed ökade oron för räntehöjningar från Fed.

På torsdagen meddelades även att Chicago Fed inköpschefsindex revideras ned till 58,7 på grund av ny säsongsjustering. Chicago Fed inköpschefsindex visade på onsdagen en oväntad uppgång till 60,0 i december från 56,1 i november.

De asiatiska börserna inledde 2010 med blandad utveckling men med övervägande uppgångar under natten. Nikkei 225 steg 1,0 procent.

Terminshandeln indikerar att New Yorkbörserna kommer att öppna med uppgångar om 0,6-1,0 procent i eftermiddag.

Måndagens agenda domineras av inköpschefsindex. I euroområdet väntas definitiva PMI klockan 10.00 bekräfta uppgången till 51,6 i december från 51,2 i november som noterades i de preliminära siffrorna och i Storbritannien väntas PMI stiga svagt till 52,0 från 51,8.

För amerikanska ISM inköpschefsindex klockan 16.00 räknar analytikerna med en uppgång till 54,0 i december från 53,6 i november.

På agendan står förutom inköpschefsindex även amerikanska bygginvesteringar i november klockan 16.00, som väntas sjunka med 0,5 procent från föregående månad.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.