Börsen upp på bred front

Stockholmsbörsen steg i den inledande handeln på tisdagen, i likhet med de ledande europeiska börserna, och därmed följdes den positiva utveckling som varit i USA och Asien.

Klockan 9.45 var OMXS30 1,3 procent högre till noteringen 948,7. Omsättningen uppgick till 2,4 miljarder kronor.

Banksektorn steg i linje med utvecklingen i Europahandeln sedan Dubai World sent på måndagen meddelat att det för ”konstruktiva” samtal med banker för en rekonstruktion om ungefär 26 miljarder dollar i skulder.

Swedbank Avar 3,0 procent högre till 68:60 kronor, SEB A steg 2,0 procent till 46:17 kronor och SHB A klättrade 2,0 procent till 203:80 kronor.

Nordeaökade 1,6 procent till 73:45 kronor. Sampos ordförande Björn Wahlroos sade i en intervju med Svenska Dagbladet på tisdagen att Sampo kan komma att öka sitt ägande i Nordea redan i år och att den tidigare övre gränsen på 25 procent inte längre verkar bestämd.

I intervjun upprepar Björn Wahlroos att han ser skalfördelar i en kommande bankfusion. En konsolidering mellan Nordea och Swedbank tror han dock inte på i närtid.

Scania B var 2,6 procent upp till 98:45 kronor,Volvo Bsteg 2,1 procent till 67:65 kronor ochAtlas Copco A adderade 1,9 procent till 100:70 kronor.

Kinas inköpschefers konfidensindex var oförändrat på 55,2 i november, den högsta nivån på 18 månader. Det inköpschefsindex som sammanställs på uppdrag av HSBC steg till 55,7 i november, från 55,4 månaden före. Senare under dagen kommer inköpschefsindex även från euroområdet, Storbritannien och USA.

Hexagon Bklättrade 2,1 procent till 98:50 kronor inför sin kapitalmarknadsdag som inleds vid 14-tiden. Nyckelfrågan är enligt analytiker om aktieägarna fortfarande kan lita på bolagets mål och förvänta sig en omsättning kring 20 miljarder och en rörelsemarginal på 20 procent om två år, 2011.

H&M Btappade 0,6 procent till 410 kronor. Den tyska detaljhandelns försäljning sjönk 1,7 procent i oktober, jämfört med samma månad föregående år. Väntat var dock en minskning med 1,9 procent. Jämfört med månaden före steg försäljningen med 0,5 procent, här väntades en ökning med 0,4 procent.

RNBökade 16 procent till 10:75 kronor. Åhléns beslutat att inte genomföra förvärvet av RNB:s verksamheter på NK i Stockholm och Göteborg. RNB utvärderar nu konsekvenserna av detta.

Fingerprint Cards föll 3,3 procent till 3:25 kronor efter att bolaget meddelat att det har drabbats av problem hos en underleverantör och kommer därför inte att uppnå breakeven under fjärde kvartalet, såsom uppgavs i niomånadersrapporten.

Börserna i New York stängde något högre under måndagen efter en positiv avslutning. Finansaktier ledde uppgången sedan Dubai World meddelat att det för ”konstruktiva” samtal med banker för en rekonstruktion om ungefär 26 miljarder dollar i skulder.

Dow Jones slutade 0,3 procent högre vilket var en förbättring jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring -0,3 procent. S&P 500 ökade 0,4 procent och Nasdaq Composite steg 0,3 procent.

De asiatiska börserna hade relativt klara uppgångar under natten, ledda av japanska exportbolag, efter att Bank of Japan hållit ett extra policymöte. Nikkei 225 steg 2,4 procent.

Bank of Japan meddelade på tisdagen att styrräntan ligger kvar på 0,1 procent och att de månatliga obligationsköpen på 1.800 miljarder yen behålls. Dessutom kommer BOJ att erbjuda tremånaders lån till en ränta på 0,1 procent och nya lån om 10.000 miljarder yen ska erbjudas till bankerna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets