Börsen vänder tvärt nedåt

Efter en kortvarig öppning med plustecken vände Stockholmsbörsen strax efter klockan 9 tvärt nedåt, i linje med övriga Europa. Samtliga sektorer i Stockholm noterades på minus och sämst gick det för råvaror och industri.

En mängd rapporter har inkommit från lite mindre bolag och bland de rapporterande trotsade Fingerprint Cards och Addtech börsnedgången, medan nätmodehandlaren Boozt fick tummen ned för sitt första kvartal.

Strax efter klockan 10 hade OMXS30 backat 0,7 procent till 1.580 och aktier för 2,5 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Svagast i storbolagsindexet var SSAB och Autoliv med nedgångar på 1,7 procent, tätt följda av Boliden som var ned 1,4 procent.

Nätmodehandlaren Boozt hade i första kvartalet en organisk tillväxt på drygt 29 procent och omsatte 712 miljoner kronor. Nettoresultatet försämrades dock och aktien svarade med att tappa 15,5 procent. Detta trots att bolaget upprepade sina helårsprognoser om en tillväxt på över 27 procent i år och en förbättrad justerad rörelsemarginal jämfört med 2018.

Fingerprint Cards minskade i första kvartalet förlusten på rörelsenivå till 1,9 miljoner kronor, en stor förbättring jämfört med motsvarande kvartal i fjol då förlusten var hela 175 miljoner. Biometribolagets bruttomarginal förbättrades till 23 procent och enligt vd Christian Fredrikson har orderingången utvecklats positivt under inledningen av det andra kvartalet.

“Vi ger inte någon prognos för det andra kvartalet, men vi tror på en fortsatt liten förbättring på bruttomarginalen”, sade Fingerprint Cards vd Christian Fredrikson till Nyhetsbyrån Direkt. Aktien drog uppåt med 24,6 procent under hög omsättning.

Även Addtechs rapport fick ett mycket positivt mottagande och aktien stärktes 13 procent. Teknikhandelsbolagets rörelseresultat blev 260 miljoner kronor, mot väntade 220 miljoner enligt Bloomberg Datas snittprognos, och omsättningen ökade 35 procent till 2.864 miljoner kronor vilket även det var långt över väntade 2.527 miljoner.

“Bortsett från konjunkturen, som vi inte kan göra något åt, har jag svårt att se vad som skulle hota vår fortsatt positiva utveckling”, sade Addtechs vd Niklas Stenberg till Direkt.

Sämre gick det för solenergibolaget Midsummer som redovisade en kraftigt minskad omsättning för det första kvartalet, jämfört med närmast föregående kvartal. Aktien tappade 17,7 procent.

Mest omsatta aktie under morgonen var Lindab, sedan Creades på tisdagskvällen sålt 4,25 miljoner aktier i byggkomponentbolaget till en kurs på 100 kronor per aktie. Affären gjordes till en rabatt på knappt 6 procent mot tisdagens stängningskurs och på onsdagen handlades Lindab 5,5 procent lägre.

Clas Ohlsons försäljning steg i april med 2 procent, varav organisk tillväxt svarade för 1 procent. Bolagets onlineförsäljning ökade med 27 procent under månaden. Aktien visade endast små rörelser under morgonen och var oförändrad.

Konsultbolaget BTS stärktes 1,4 procent. I första kvartalet ökade bolagets nettovinst med 60 procent till 16 miljoner kronor. BTS upprepade även sina tidigare utsikter för 2019, om “fortsatt god tillväxt och ett resultat före skatt som är bättre än föregående år”.

Smart Eye lyfte nära 9 procent efter att ha meddelat om en så kallad design win till en massmarknadsanpassad bilplattform delad av två fordonstillverkare, en europeisk och en japansk. Ordern bedöms leda till intäkter på 150 miljoner kronor.

Peptonics rapport innehöll intäkter på 1,5 miljoner kronor och vd Johan Inborr skrev i rapporten att han har “stora förväntningarna” på försäljningen under nästa kvartal. Aktien, som nyligen stigit kraftigt på beskedet att Apoteket AB utökar distributionen av Peptonics produkt Vagivital, avancerade drygt 14 procent.

Spelutvecklaren Paradox steg 4,1 procent efter att ha fått en köprekommendation av Carnegie.

Efter börsens stängning på tisdagen lade Björn Borg fram sitt resultat för årets första kvartal. Tillväxten var 11 procent och bolagets vinst ökade med 13 procent, medan bruttomarginalen var marginellt lägre. Björn Borg steg 2,5 procent.

Skistars mångårige vd Mats Årjes kommer att lämna bolaget, sannolikt under hösten 2019, för att i stället fokusera på kampanjen för OS 2026. Börsen tog beskedet med fattning och Skistaraktien sjönk måttliga 0,8 procent.

Oasmia meddelade att bolaget senarelägger sin bokslutskommuniké, på grund av den genomlysning av företaget som initierats av den nya styrelse som tillträdde under våren. Aktien backade 3 procent.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.