Börsens avvikare
Så var det än en gång dags att stämma av hur rapporterna egentligen var. Hur presterade bolagen jämfört med den förväntansbild som fanns? Enligt analystjänsten SME Direkt är det så här långt ömsom vin och ömsom vatten. Mest vatten. Av de 58 största bolagen som hittills rapporterat resultaten för första kvartalet var nästan 45 procent sämre än analytikernas genomsnittliga förväntningar, nära 40 procent bättre än prognoserna och resten mitt i prick.
Ibland kan genomsnittsprognoserna vara lite missvisande. En anledning är att de verkliga förväntningarna, de som cirkulerar på marknaden precis innan rapporten kommer, skiljer sig en del från de siffror som rapporterats in veckan innan till olika analysdatabaser.
Det är ett fenomen som ofta uppstår när osäkerheten är större än vanligt. Därför har vi valt att titta närmare på de bolag där kursreaktionen var störst under rapportdagen. Det vill säga de företag som av en eller annan anledning tog marknaden helt på sängen.
Störst positiva överraskning bjöd Ericsson på. Bolaget som under förra hösten kom med upprepade besvikelser lyckades denna gång överträffa marknadens prognoser med hela 23 procent, bortsett från engångskostnader på 800 miljoner kronor. Försäljningen på 44 miljarder kronor var drygt 6 procent bättre än prognos och den organiska tillväxten var 9 procent rensat för valutaförändringar. Den fallande lönsamheten inom största divisionen, Network, verkar ha bromsat in och rörelsemarginalen landade på 9 procent, marginellt sämre än under fjärde kvartalet och 3 procentenheter bättre än väntat.
Rapporten satte i gång vårens största kursuppgång. Som mest var aktien upp runt 30 procent för att sluta dagen på plus 17 procent. Den starka rapporten fick analytikerna att justera upp sina vinstprognoser för innevarande år, men inte med mer än knappt 4 procent. Enligt analysdatabasen Factset höjde 30 av de 48 analysfirmor som följer Ericsson sina vinstprognoser.
Näst största kursuppgången stod mobiloperatören Millicom för. Trots att resultatet kom in i linje med förväntningarna steg aktiekursen 12 procent. En förklaring är att antalet nya kunder var betydligt större än väntat och dessutom fanns en oro för att intäkten per kund skulle ha fallit. Kundstocken ökade med 2,8 miljoner nya kunder, viket var 59 procent fler än samma period förra året. Att försäljningen ökade till rekordhöga 4,7 miljarder kronor gjorde också sitt till. Efter rapporten har 10 av 16 analytiker höjt sina vinstprognoser och fyra har sänkt. I genomsnitt justerades vinstprognosen upp med 3 procent för 2008.
Vårens vinstskräll kom från metallpulvertillverkaren Höganäs som överträffade marknadens förväntningar med hela 30 procent. Förklaringen är att bolaget lyckats höja sina priser mer än vad analytikerna vågat hoppas på. Det fick kursen att sticka i väg 11 procent under dagen. Alla de sju analytiker som följer bolaget har fått justera upp sina prognoser, med i genomsnitt 9 procent.
Genom att ha järnmalm i lager och slippa köpa till högre priser levererade stålbolaget SSAB ett rörelseresultat som överträffade förväntningarna med 15 procent. Att bolaget ser en fortsatt god efterfrågan för resten av året gjorde inte saken sämre. Det fick aktiekursen att stiga med 10 procent och 11 av 19 analytiker att justera upp förväntningarna på helåret med 0,8 procent, medan fem sänkte.
Största kursuppgången i verkstadssektorn kom från Alfa Laval som fick se aktien stiga med 6 procent på en stark rapport. Resultatet före skatt blev 12 procent bättre än förhandstippat och marknaden gladdes även åt den starka orderingången som var upp 8,5 procent. Tillväxtmarknaderna kompenserade för inbromsningen i USA. Framtidsutsikterna formulerades på samma sätt som vid förra rapporten. Det vill säga Alfa Laval tror att efterfrågan under den närmaste framtiden kommer att ligga kvar på nuvarande höga nivå.
Rapporten fick 13 analytiker av 17 att höja vinstprognosen för 2008 med i genomsnitt drygt 6 procent. Ingen sänkte.
Det gjorde däremot samtliga sju analytiker som följer nätverksföretaget Axis. Rapporten som var 22 procent sämre än förväntat, sänkte börsvärdet med en fjärdedel och fick analytikerna att justera ned vinstprognosen för i år med i genomsnitt 13 procent. Att försäljningen var sämre beror till största delen på den svagare dollarn samt att bolaget märker av en ökad tröghet på marknaderna i USA och Europa. Att Axis prioriterar tillväxt framför lönsamhet är ingen nyhet, men att rörelsemarginalen blev 15,7 procent i stället för förväntat 19,3 väcker ändå frågor om inte kostnaderna stiger lite för mycket.
Skogs- och hygienbolaget SCA föll 12 procent på en rapport som inte var så dålig. Att resultatet missades med 5 procent beror på svagare utveckling inom förpackningar, där SCA inte fullt ut lyckas kompensera sig för högre pappers- och elpriser. Större delen av kursfallet beror i stället på dystra tongångarna i rapporten. Kostnader för råvaror och energi pressar bolaget, och ökningen var som mest märkbar i slutet av kvartalet. Samtidigt försämras konjunkturen i USA och i vissa segment i Europa på grund av finansoron. Att vd Jan Johansson försökte ta udden av de dystra tongångarna på presskonferensen, hjälpte föga. Vinstprognosen för i år justerades ned med 5 procent och 14 av 19 analytiker blev mindre optimistiska i sin syn på SCA.
Även byggbolaget JM pressades av ökad osäkerhet om framtiden. Aktiekursen föll 9 procent på en rapport som siffermässigt var 4 procent sämre än prognos. De negativa reaktionerna beror främst på kommentaren om att det kan noteras en begränsad dämpning av efterfrågan inom affärsområdet Bostad Stockholm och i övriga riket märks en försvagning i Skåne och Storgöteborg. Dessutom var antalet byggstarter färre än vad analytikerna räknat med. Resultatet blev att genomsnittsprognosen för innevarande år justerades ned med 8 procent och åtta av tio analytiker sänkte sina förväntningar.
Köksbolaget Nobias aktie föll lika mycket som JM:s på vårens rysarrapport som var hela 24 procent sämre än förväntat. Vinsten före skatt landade på 191 miljoner kronor jämfört med prognos om 230 miljoner. Svagare dollar och pund kostade 25 miljoner och att påsken kom tidigt i år, gjorde att försäljningen tappade lika mycket. I Norden minskade försäljningen med 6 procent och Nobias nya vd Preben Bager ser en svag nedgång i nybyggnationen. Analytikerna justerade ned sina förväntningar på årets vinst med 15 procent och samtliga nio sänkte.
Verkstadsbolaget Sandvik åkte på en ny nickelsmäll. Efter att aktien handlats upp efter verkstadskollegornas rapporter blev kallduschen desto större när det visade sig att Sandvik skrivit ned nickellagret med 517 miljoner kronor. Tillsammans med komponentbrist och lägre försäljning inom gruvutrustningsdelen blev Sandviks resultat före skatt 11 procent under prognos. Trots att orderingången är stark och chansen god att ta igen tappad påskförsäljning under andra kvartaket handlades aktien ned 7 procent på rapporten. Analytikerkåren visade sin besvikelse genom att justera ned förväntningarna för året med nästan 5 procent och 16 av 26 sänkte sina prognoser.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.