Börsjättarna faller

Stockholmsbörsen svängde ordentligt under torsdagseftermiddagen och storbolagen faller tungt.

Detta i likhet med de ledande europeiska börserna efter att Bank of England först glatt marknaden med en överraskande stor räntesänkning medan viss besvikelse infann sig efter att Europiska centralbanken sänkt som väntat.

Klockan 14.15 var OMXS30 3,2 procent lägre till noteringen 680,5. Omsättningen uppgick till 9,7 miljarder kronor. Det kan dock jämföras med att indexet som lägst var -4,9 procent klockan 11:08 och -3,7 procent precis innan Bank of Englands besked.

Bank of England sänkte sin styrränta med hela 150 punkter, till 3,0 procent. I Bloomberg News enkät trodde 46 av 60 tillfrågade att räntan skulle sänkas med 50 punkter, sex väntade sig en sänkning med 75 punkter medan åtta väntade sig en sänkning med 100 punkter. Senast Bank of England justerade styrräntan var den 8 oktober, då den drogs ned med 50 punkter.

Centralbankens penningpolitiska kommitté bedömde att en “signifikant sänkning i bankräntan behövdes för att nå inflationsmålet på 2 procent medellång sikt”. Centralbanken bedömde att risken mot inflationsutsikterna de senaste veckorna skiftat över tydligt mot nedsidan. Enligt Bank of England har det globala banksystemet upplevt de värsta störningarna på nära 100 år de senaste veckorna men konstaterar att åtgärder vidtagits i flera länder, och de har delvis mildrat situationen.

ECB beslöt senare att sänka sin styrränta med 50 punkter till 3,25 procent. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntade sig 54 av 55 tillfrågade analytiker att ECB skulle sänka styrräntan med 50 punkter till 3,25 procent. En bedömare hade väntat en sänkning med 100 punkter, till 2,75 procent.

Bankerna återhämtade sig initialt efter Bank of Englands sänkning, men föll tillbaka något efter beskedet från ECB. SEB A var oförändrad till 89 kronor, Nordea tappade 1,3 procent till 69:20 kronor och Swedbank A var 2,2 procent lägre till 76:25 kronor. Morgan Stanley har sänkt riktkursen för Swedbank till 77 kronor, från tidigare 159 kronor och SEB till 86 kronor, från tidigare 146 kronor.

Annars var det mer konjunkturkänsligt som dominerade på nedsidan. Konjunkturoron förstärktes tidigare under torsdagen efter att källor uppgett för Bloomberg News att Internationella valutafonden, IMF, räknar med att ekonomierna i USA, Japan och euroområdet alla kommer att krympa nästa år i en simultan nedgång i världens största industriländer.

USA:s ekonomi väntas krympa med 0,7 procent, Japans med 0,2 och euroområdets med 0,5 procent, enligt IMF-källan. För en månad sedan var IMF:s prognos att ekonomierna i alla tre skulle växa, med 0,1 procent i USA, 0,5 procent i Japan och med 0,2 procent i euroområdet.

Volvo B tappade 6,7 procent till 40:30 kronor, ABB var 8,1 procent lägre till 96:75 kronor och Sandvik sjönk med 6,5 procent till 50:50 kronor. Boliden föll med 9,1 procent till 20 kronor och Lundin Mining var 9,5 procent ned till 11:40 kronor.

Ericsson B var 8,4 procent lägre till 55:80 kronor. Efter stängningen i New York på onsdagen kom nätverksjätten Cisco med sin rapport. Resultatet för det brutna räkenskapsårets första kvartal blev visserligen bättre än förväntat men bolaget varnade samtidigt f��r att intäkterna under det innevarande andra kvartalet kan komma att sjunka med mellan 5 och 10 procent, jämfört med motsvarande period för ett år sedan. Cisco-aktien tappade 4,8 procent i förhandeln.

Securitas B gick mot strömmen och steg 5,4 procent till 82:50 kronor efter att ha rapporterat ett resultat före skatt som justerat för jämförelsestörande poster blev 8 procent bättre än SME-konsensus. Även försäljningen överträffade förväntningarna. Bolaget upprepade i rapporten att börsnoteringen av Loomis ska ske i december 2008.

Även Carnegie utvecklades bättre än marknaden i övrigt med en uppgång på 8,5 procent till 20:30 kronor. Investmentbanken avser att ansöka om deltagande i det statliga garantiprogrammet via Riksgäldskontoret. Enligt Carnegies egna beräkningar kommer garantiramen för programmet att uppgå till cirka 920 miljoner kronor för bolagets del. Vidare avser Carnegie att anskaffa kreditfaciliteter från Nordea.

Vostok Gas toppade förlorarlistan med ett fall på 15,9 procent till 98:25 kronor. Det egna kapitalet i Vostok Gas har under oktober månad decimerats av det dramatiska kursfallet i den ryska gasjätten Gazproms aktier och depåbevis, och riskerar att hamna på en nivå som skulle väcka frågan om tvångslikvidation enligt svensk lagstiftning. Det visar beräkningar som Nyhetsbyrån Direkt gjort med assistans av en auktoriserad revisor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.