Börsveteranen varnar: Lugnet före stormen

Lugnet på börsen betyder att investerare skulle oroa sig för en ny börskrasch, säger Joachim Fels, global ekonomisk rådgivare på Pimco.
Börsveteranen varnar: Lugnet före stormen - aktier-krasch-borsen-affarsvarlden-700_binary_6894247.png

En ny marknadskollaps kan lura runt hörnet och investerares största rädsla borde vara avsaknaden av försiktighet på börsen. Det säger Joachim Fels, global ekonomisk rådgivare på fondjätten Pimco, till Bloomberg.

– Marknaden borde vara oroad för att rädslan på börsen har försvunnit. Det betyder att de flesta investerare just nu är fullinvesterade och det betyder att de kommer vilja ta till en marknadsflykt när marknaderna börjar korrigeras – vilket kommer förstärka börsnedgången.

Joachim Fels säger att den fortsatta expansionen och styrkan på marknaden faktiskt kan signalera ett stundande börsfall.

– Timingen är viktig. Nu när vi är inne på det nionde året av en ekonomisk expansion innebär det att vi är rätt sent i cykeln.

Aktiehandlare över hela världen har kunnat njuta av den bästa starten på ett börsår på 30 år och har placerat ännu mer kapital i riskfyllda tillgångar.

– Vi har sett ett omfattande börsrally, marknaderna tuffar fortfarande på uppåt men vi [Pimco, reds anm] tror att det är dags för en ökad försiktighet på börsen.

Han säger också att den amerikanska skattereformen ökar risken för överhettning på marknaden. Låg arbetslöshet och hög tillväxt i kombination med de nya skattereglerna skulle kunna leda till att inflationen skjuter i höjden.

– Risken för ett potentiellt överutbud på pengamarknaden skulle kunna innebära slutet på den ekonomiska expansionen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco