Bostadsbyggandet fortsätter lyfta

Under första halvåret 2021 lyfte bostadsbyggandet med ungefär 25%, visar siffror från SCB.
Bostadsbygge
Foto: Anders Wiklund /TT

Ungefär 34 300 lägenheter började byggas under första halvåret 2021, en ökning med cirka 25% jämfört med samma period 2020. Det visar preliminär statistik från SCB.

Enligt SEB väntades också starka siffor.

”Bostadsbyggandet (publiceras idag) har fått en rejäl skjuts uppåt under pandemin och nästan hela fallet från 2017 hade återtagits under första kvartalet i år. Vi tror att byggandet fortsatte uppåt under kvartal 2 och om inte cementbrist sätter stopp är det troligt att uppgången kan fortsätta senare under året”, skrev SEB i sin morgonkommentar.

Av de påbörjade lägenheterna finns ungefär 6 800 i småhus, skriver SCB. Det är 25% fler än under samma period 2020. Samtidigt påbörjades ungefär 27 500 lägenheter i flerbostadshus, också det en uppgång på 25% jämfört med första halvåret 2020.

Vidare gav påbörjad ombyggnad ett tillskott på 1 550 lägenheter under första halvåret, att jämföra med ett tillskott på 1 328 lägenheter under första halvåret 2020.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.