Bostadspriserna står stilla – just nu: ”Bostadsrätter löper störst risk för nedgångar”

Det är rekordhögt utbud av bostäder på marknaden och priserna står i princip stilla, enligt nya siffror. Nu väntar köpare och säljare spänt på Riksbankens räntebesked innan det kan börja röra på sig. Samtidigt tror mäklare att prisbotten är nådd.
Bostadspriserna står stilla – just nu: ”Bostadsrätter löper störst risk för nedgångar” - Namnlös design (8)
Fredrik Kullman, VD Bjurfors, Erik Wikander, vice VD Svensk Fastighetsförmedling och Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson. Foto: Pressbilder

Det är fortsatt stiltje på bostadsmarknaden. Under oktober månad var priserna på bostadsrätter oförändrade medan villapriserna sjönk med 1%, enligt färska siffror från Svensk Mäklarstatistik. Prisutvecklingen på årsbasis är nu +1% för bostadsrätter och -5% för villor.

Säljare och köpare har fortfarande svårt att hitta varandra och därför har utbudet av bostäder under hösten varit rekordhögt. I oktober låg 63 735 objekt ute för försäljning på Hemnet.

”Vi ser vissa positiva tecken på marknaden men den långsiktiga trenden med avvaktande köpare och utdragna försäljningar håller i sig, vilket resulterat i ett utbud som klart överstiger det normala. Antalet bostäder som ligger ute är nästan dubbelt så många som det brukar vara så här års”, säger Fredrik Kullman, VD för Bjurfors.

Det lutar åt att 2023 blir det sämsta året på 20 år på totalmarknaden sett till antal affärer.

”Detta i en tid då befolkning under samma period har ökat med 2 miljoner invånare”, säger Erik Wikander, vice VD Svensk Fastighetsförmedling.

”Botten är satt”

Under de senaste 18 månaderna har boendekostnaderna stigit rejält och en ökad försiktighet bland köparna är naturligt, anser Kullman. Samtidigt tror inte mäklarfirman på någon ny större prisnedgång.

”Bostadsrätter löper störst risk för nedgångar om många bostadsrättsföreningar tvingas till större avgiftshöjningar än vad de planerat för. Men botten är redan satt”, säger Fredrik Kullman.

Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson, räknar med att det kommer att säljas fler bostäder snart, men då måste säljare acceptera köparnas lägre betalningsvilja, eller fler köpare vilja betala mer.

”Det är troligare att fler säljare tvingas anpassa sig så att det säljs fler bostäder”, säger han.

Mycket på spel inför räntebesked

Den 23 november lämnar Riksbanken räntebesked som många, kanske i synnerhet bostadsköpare och säljare, håller andan inför. Väntat är att räntan höjs med 25 punkter till 4,25%.

”Då både inflationen faller, och flera internationella centralbanker signalerar att tiden för fler höjningar är över, blir det intressant att se hur Riksbanken resonerar på sitt novembermöte. Om signalen är densamma där, kommer vi kunna se en ökad takt på bostadsmarknaden när den drar i gång på allvar efter jul”, säger Erik Wikander, vice VD på Svensk Fastighetsförmedling.

En avvaktan innan räntebeskedet är något som märks av bland köpare.

”Det kommer folk på visningarna, och emellanåt är det faktiskt ganska många besökare, men köpare och säljare har fortsatt svårt att enas om vad som är ett rimligt pris. Många går spänt och väntar på nästa räntebesked, säger Sven-Erik Kristensen, VD Bjurfors Göteborg.

Prisnedgången sedan toppnoteringen i mars/april förra året är -10% för bostadsrätter och -13% för villor.

Bostadsrätter  1 mån 3 mån 1 år Medelpris (kr/kvm)
Riket 0% 0% 1% 43 276
Centrala Stockholm -1% -2% 4% 101 478
Stor-Stockholm 1% 0% 3% 63 398
Centrala Göteborg -1% -1% 2% 62 218
Stor-Göteborg 1% -1% 1% 46 507
Centrala Malmö -1% -2% -2% 36 539
Stor-Malmö -1% -4% -4% 33 339
Villor 1 mån 3 mån 1 år Medelpris
Riket -1% -1% -5% 3 836 000
Stor-Stockholm -1% -2% -3% 6 953 000
Stor-Göteborg 0% -1% -4% 5 404 000
Stor-Malmö 0% 0% -3% 5 167 000
 Källa: Svensk Mäklarstatistik 
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Carnegie Fonder