Nordea: Räkna med att Riksbanken höjer – och att bostadspriserna kan falla 10%

Riksbanken kommer höja räntan i november - och bostadspriserna riskerar att falla med upp emot 10% i höst, tror Nordea. "Frågan är när säljarna når punkten som köparna är beredda att betala”, säger Susanne Spector, chef för makroekonomisk research på Nordea, till Affärsvärlden.
Nordea: Räkna med att Riksbanken höjer – och att bostadspriserna kan falla 10% - Nordea Housing Market
Susanne Spector, chef för makroekonomisk research på Nordea Markets, tror att bostadspriserna vänder först till sommaren. Foto: Pressbild/TT

Septemberinflationen kom in klart högre än väntat. KPI landade på 6,5% och KPIF på 4% i september, visar nya siffror från SCB.

”Dagens inflationssiffror var lite högre än vad Riksbanken räknat med, vilket stärker vår prognos om räntehöjning i november och att bostadsmarknaden viker ned”, säger Susanne Spector, chef för makroekonomisk research på Nordea Markets, som också understryker att effekterna av en enskild inflationssiffra inte ska överdrivas.

Nordea räknar i en färsk prognos med att bostadspriserna faller med ytterligare 5-10% under hösten

Susanne Spector menar att det stora bekymret för bostadsmarknaden är kombinationen av högre ränta och högt utbud.

”Det är där osäkerheten finns. I och med att det görs så få bostadsaffärer är det sannolikt så att de affärer som går igenom är där priset är säljarens. Utbudet byggs på men antalet affärer ligger kvar på låga nivåer, så frågan är när säljarna når den punkten som köparna är beredda att betala”, säger hon.

Vänder till sommaren

Med dagens inflationssiffra ligger Nordeas prognos för bostadsmarknaden fortsatt fast.

”Vår prognos är att bostadspriserna vänder upp nästa sommar men då i lugn takt. Vi kommer inte se stora svängningar som det var under pandemin”, säger Susanne Spector och betonar att så länge ekonomin befinner sig i hög räntemiljö kommer det inte ske någon snabb återgång till de bostadspriser som var för två-tre år sedan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets