Mäklartopp: ”Ett större prisfall känns avlägset”

Bostadsmarknaden bjöd på blandad kompott i oktober. Vad gäller prisutvecklingen för villor var månaden lugn, men för bostadsrätter pekade kurvan uppåt. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik.
Bostadspriser
Foto: Fredrik Sandberg / TT

De svenska bostadspriserna har börjat plana ut. Detta blir särskilt märkbart när man tittar på prisutvecklingen för villor. Priserna på villor sett till hela riket låg åter stilla under oktober månad, visar siffror över bostadsmarknaden från Svensk Mäklarstatistik.

”Att bostadsmarknaden är lite mer avvaktande nu beror på en osäkerhet om hur livet med färre pandemirestriktioner påverkar både boendebehov och bolåneräntor via inflationen. När vi uppdaterar Erik Olsson Bostadsindex nu efter helgen blir visningsbesökarnas tro om bolåneräntornas utveckling lika spännande som förväntningarna de har på bostadsprisernas utveckling”, kommenterar Erik Olsson Fastighetsförmedling.

I Stor-Stockholm och Stor-Göteborg steg priserna med 1% medan de för första gången sedan januari 2019 sjönk i Stor-Malmö – med 1%.

”Villapriserna har ökat stadigt i nästan tre års tid. Förr eller senare visste vi att det skulle komma en nedgångsmånad. Även om köparna generellt har accepterat den högre prisnivån så har ett motstånd mot säljarna och deras uppskruvade förväntningar börjat byggas upp. Det här gör också att vi ser fler prissänkningar. Men det är alldeles för tidigt att säga vad detta kan innebära på lite längre sikt. Efterfrågan är fortfarande hög och man ska komma ihåg att oktober ofta är en svagare månad på bostadsmarknaden”, säger Mattias Larsson, VD vid Bjurfors Skåne.

Inte heller hans kollega i Göteborg är särskilt oroad över prisutvecklingen:

”Att villapriserna stiger i oktober som är en säsongsmässigt svagare månad är ett riktigt styrkebesked från marknaden. Nu utesluter jag inte längre att vi får ett nytt prisrally under 2022. Det ska bli väldigt intressant att se hur november- och decembersiffrorna kommer in”, säger Sven-Erik Kristensen, VD vid Bjurfors Göteborg.

Lista: Här rusar huspriserna – och här bromsar de in

Bostadsrätter vinnaren på bostadsmarknaden

Priserna på bostadsrätter fortsatte emellertid att stiga under månaden. Sett till hela riket steg med 1% under oktober månad. I Stor-Stockholm steg priserna med 2%, medan de stod stilla i Stor-Göteborg och Stor-Malmö. I centrala Malmö och Stockholm steg priserna med 2 respektive 1% och i centrala Göteborg stod de stilla.

”Samtidigt som kolet sinar i villatåget så tuffar bostadsrättståget vidare. Jag tror detta är en effekt av en aktivitetsökning på marknaden, Försäljningen av bostadsrätter ökade med 15% mellan augusti och oktober, jämfört med juli och september. Rycket i Stor-Stockholm är extra intressant. Det verkar som att folk prioriterar innerstan i mindre grad än tidigare”, säger Erik Wikander, vice-vd för Svensk Fastighetsförmedling, och fortsätter:

”Många påstod i september att marknaden snart når sitt max. Jag menar att man inte kan vara så säker, speciellt inte för bostadsrätter. I Stor-Stockholm och centrala Malmö ökar priserna. I hela landet är trycket på visningar och säljmöten stort vilket fortsatt sätter säljare i förarsätet.”

Även Fredrik Kullman, VD vid Bjurfors Stockholm, menar att ett prisfall inte ligger i korten.

”Även om priserna fortsätter att stiga är det inte längre det där exceptionella trycket där köparna kastar sig över precis allting som läggs ut. Man har blivit lite mer försiktig och selektiv. Minskad konkurrens är en anledning, oro för sjunkande priser en annan. Visst är det svårt att se en upprepning av rekordåret 2021 under 2022, men ett större prisfall känns nästan ännu mer avlägset. Låga räntor, god tillväxt i ekonomin, stark aktiemarknad och, för många, ett bestående hemmajobbande gör att bostadsmarknaden står stadigt”, säger han.

På Erik Olsson menar man att bostadspriserna stabiliseras runt dagens nivå, så länge det inte uppstår oro för ränteökningar.

”Aktivitetsnivån kan dämpas, inte bara för att vi närmar oss julledigheten, utan även för att det har sålts ovanligt många bostäder tidigare i år. En del som funderar på att byta bostad avvaktar dessutom med att byta tills de vet mer om hur återgången till ”det normala” efter covid blir”, skriver de.

Bopriserna i oktober

BOSTADSRÄTTER 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris (kr/kvm)
Riket + 1% + 2% + 7% 45 630
Centrala Stockholm + 1% + 2% + 10% 107 147
Stor-Stockholm + 2% + 3% + 6% 66 012
Centrala Göteborg ± 0% + 1% + 8% 67 535
Stor-Göteborg ± 0% + 1% + 7% 49 595
Centrala Malmö + 2% + 2% + 11% 39 427
Stor-Malmö ± 0% ± 0% + 11% 36 373

 

VILLOR 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris
Riket ± 0% ± 0% + 15% 4 185 000
Stor-Stockholm + 1% ± 0% + 15% 7 304 000
Stor-Göteborg + 1% + 1% + 14% 5 890 000
Stor-Malmö – 1% + 1% + 18% 5 448 000

 

FRITIDSHUS 12 mån Medelpris
Riket + 20% 2 375 000