Bra drag på onsdagsbörsen
– Marknaden har befunnit sig i en process under relativt långt tid, med kraftig riskreducering hos många aktörer som banker och hedgefonder samt uttag som måste finansieras. Det är alltid svårt att säga när denna process når sitt slut men när den väl gör det bör det kunna återhämta sig ganska bra. Många positioner har hunnit avvecklas och alla som har behövt banta sina balansräkningar har gjort mycket av det, så slutet närmar sig i alla fall, säger Mauritz Redin, aktiechef på Alfred Berg, till Nyhetsbyrån Direkt.
Klockan 12.00 var OMXS30 5,0 procent högre till noteringen 611,6. Omsättningen uppgick till 5,3 miljarder kronor. FTSE 100 var vid samma tidpunkt 5,1 procent upp och CAC 50 avancerade 6,7 procent.
Bakom den positiva stämningen på Europamarknaderna låg att börserna i New York rekylerade upp ordentligt på tisdagskvällen. Dow Jones stängde hela 10,9 procent upp och det kan jämföras med att indexet låg kring +1,8 procent vid den europeiska stängningen på tisdagen. Även i Asien var det överlag uppgångar under natten, Nikkei 225 stängde 7,7 procent högre.
För svensk del har rapporterna för det tredje kvartalet fortsatt att trilla in. Swedish Match handlades upp 5,9 procent till 116:25 kronor efter att har rapporterat ett resultat på 747 miljoner kronor, vilket kan jämföras med analytikernas snittförväntningar på 673 miljoner kronor enligt SME Direkts prognossammanställning. Även nettoomsättningen var bättre än förväntat. Det som utmärkte sig i rapporten var den för bolaget så viktiga snusmarginalen som var en hel procentenhet bättre än konsensus.
– Det var en bra rapport och mest positivt var marginalen för snuset. Men även volymmässigt överraskade Skandinavien, tappet var inte så farligt som jag hade befarat, säger en analytiker i en kommentar.
SCA B steg initialt, men uppgången raderades ut och aktien var oförändrad till 51:50 kronor. Bolaget rapporterade ett resultat som var 11 procent sämre än SME-konsensus medan omsättningen var något bättre än förväntat. SCA bedömer att hygienverksamheten har fortsatt goda möjligheter att stärka resultat och omsättning. Tuffare är det för förpackningar och sågverken som bedöms vara fortsatt pressade såväl resultat- som omsättningsmässigt.
Eniro fick ett positivt mottagande av sin rapport och aktien avancerade 3,0 procent till 17:10 kronor. Resultatet översteg förväntningarna med 7 procent medan omsättningen blev något lägre än väntat. Bolaget upprepade sin prognos för helårsresultat och intäkter.
Lindab fick se sin aktie öka med 5,7 procent till 49:70 kronor trots att resultatet före skatt justerat för engångsposter blev 5 procent sämre än förväntningarna enligt SME. Bolaget uppger i rapporten att efterfrågan för segmentet yrkesbyggande, vilket är Lindabs huvudmarknad med motsvarande 80 procent av försäljningen, har mattats något under tredje kvartalet, men visar fortsatt tillväxt. Efterfrågan avseende bostadsbyggandet, vilket står för resterande 20 procent av försäljningen, är dock fortsatt svag.
PA Resources var 9,5 procent högre till 17:30 kronor. Ebitda-resultatet blev 1 procent bättre än förväntat medan intäkterna var något under förväntat. Bolagets produktionsprognos upprepades. I halvårsrapporten angavs dock att produktionen vid slutet av året väntades ligga i överkant av det angivna intervallet, en formulering som nu är borttagen.
Undantaget de rapporterande bolagen var det stora uppgångar i bank och verkstadssektorn. Swedbank A avancerade 6,2 procent till 60:25 kronor och har därmed stigit med 16 procent sedan måndagens stängningskurs då nyemissionen offentliggjordes. SEB A klättrade 6,9 procent till 61:75 kronor och SHB A var 8,0 procent högre till 131:75 kronor.
Electrolux B ökade 9,2 procent till 65:50 kronor och har därmed kommit upp 22 procent i spåren av måndagens överraskande starka rapport. Atlas Copco A steg med 9,1 procent till 57 kronor och SKF B höjdes 9,3 procent till 67:50 kronor.
Carnegie rusade 52 procent till 18:30 kronor. Innan dagens öppning hade aktien fallit med 73 procent de senaste tre handelsdagarna och den nedgången utlöstes av rapporten som innehöll en reservering för befarade kreditförluster om 1 miljard kronor.
SAS lyfte 12,6 procent till 35:80 kronor efter att ha fått en konkurrent mindre genom att det danska lågprisflygbolaget Sterling Airways lämnat in sin konkursansökan.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.