Bra fart i Arjo

PORTFÖLJUPPDATERING: I Avkastningsportföljen har en trio aktier stuckit iväg rejält, däribland Arjo.
Bra fart i Arjo - jhport2_binary_6893790.png

Efter en dryg månad har Affärsvärlden Analys+ Avkastningsportfölj avkastat drygt 4 procent, jämfört med knappt 3 procent för Stockholmsbörsen.

Som framgår av tabellen nedan, portföljen cirka 13:30 i dag 17 januari, har tre bolag levererat starkt.

avkport_17jan18.PNG 

Uppgången i vindkraftsprojektören Eolus Vind (+25,9 procent) har kommenterats tidigare i Nordiska Värdeportföljen och är kopplad till miljardförsäljningar av vindkraftsprojekt.

Näst bäst är Getinge-avknoppningen Arjo, upp nästan 20 procent. Här har det varit tunt på nyhetsfronten. I slutet av december var SEB ute och rekommenderade köp med riktkurs 30 kronor. Därefter köpte huvudägaren Carl Bennet ytterligare 5,3 miljoner aktier. Och igår flaggade amerikanska fondjätten Fidelity för ett ägande på 5,2 procent.

Nyligen uppdaterade ägartjänsten Holdings börsbolagens ägarlistor per årsskiftet. Dessa skvallrar om att flera stora institutioner sålde stora delar eller hela sina innehav i Arjo innan årsskiftet, däribland SPP Fonder, Avanza Zero, Folksam och Handelsbanken Fonder. Vid uppdelningar av bolag är det inte ovanligt att det mindre bolaget blir för litet för vissa placerare, och att de säljer oavsett syn på bolaget. Måhända var detta en faktor bakom aktiens svaga utveckling under de första veckorna, och att säljtrycket nu lättat.

Under fjärde kvartalet skedde en del andra intressanta ägarförändringar i Avkastningsportföljens innehav.

I köksbolaget Nobia ökade såväl vd Morten Falkenberg som välrenommerade fondbolaget Didner & Gerges Småbolagsfond ägandet i december. Lägg därtill att huvudägaren Nordstjernan ökade så sent som i oktober. Morten Falkenberg sitter nu på aktier värda 40 miljoner kronor.

I ventilationsföretaget Lindab har Gerald Engström, grundare och huvudägare i konkurrenten Systemair, ökat rejält under fjärde kvartalet. Han köpte 0,8 miljoner aktier, vilket gör att han nu kontrollerar 2,3 procent av aktierna i Lindab.

Nyligen aviserades också att Lindab utsett en ny permanent vd. Ola Ringdahl tillträder troligen under första halvåret, dock senast den 11 juli. Han kommer närmast från Nord-Lock Group, där han varit vd sedan 2013. Nord-Lock är ett helägt dotterbolag till mycket framgångsrika investmentbolaget Latour. Den finansiella historiken under Ringdahls tid är det inget fel på.

Det här gör naturligtvis inte Lindab till nästa Assa Abloy, Fagerhult, Nederman, Sweco eller Troax, alla mycket framgångsrika förvärvsdrivna Latour-bolag på börsen. Men på nuvarande nivåer finns det helt klart bra förutsättningar i Lindab. Värderingen är pressad, skuldsättningen har kommit ner, en renodling står för dörren och det finns goda möjligheter för en förvärvdriven tillväxtstory inom kärnaffären ventilation.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.