Bra villkor i Incoax företrädesemission

Teknikbolaget Incoax Networks genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 53 Mkr före emissionskostnader. Afv hissar en flagga men hittar också en positiv aspekt med emissionen.
Bra villkor i Incoax företrädesemission - Incoax Networks Jörgen Ekengren(1)
Incoax Networks styrelse har beslutat om en företrädesemission som behöver röstas fram vid en extra bolagsstämma den 4 januari. Till vänster bolagets VD Jörgen Ekengren.

Affärsvärlden granskar ett urval av börsbolagens nyemissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Incoax Networks har fastställt villkoren för sin företrädesemission av aktier som kan tillföra teknikbolaget 52,6 Mkr före emissionskostnader. Kapitalanskaffningens motiv är att betala tillbaka på lån, att säkra rörelsekapital för tillväxt samt ”potentiella M&A-investeringar inom teknologi”.

Incoax erbjuder lösningar för bredbandsanslutning, med fokus på bostadsområden dit det är svårt att dra fiberkablar hela vägen fram. Sedan 2020 har bolaget som strategi att samarbeta med stora operatörer och projekt har bland annat presenterats med Google Fiber och Nokia. Incoax omsätter 51,6 Mkr på rullande tolv månader med ett rörelseresultat på -14,5 Mkr.

Emissionsguiden hissar en flagga för emissionen.

KAPITALBEHOV I TRÄNGT LÄGE

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

Incoax ser ut att vara i behov av ett likviditetstillskott inom tre till fyra månader.

Incoax VD Jörgen Ekengren kommenterar att flaggan inte är helt rättvisande, eftersom:

”…emissionen görs i ett läge där vi förbereder för en kraftig försäljningsökning kopplat till det avtal vi tecknat med Nokia. Utan den offensiva satsningen, som inleddes redan tidigare under 2023, är bedömningen att vi klarat oss utan likviditetstillskott.”

Det är möjligt att Ekengren har rätt, men resonemanget är kontrafaktiskt och nu står Incoax inför ett kapitalbehov som behöver lösas.

Med det sagt så tycker vi att bolaget löser detta på ett bra sätt i form av fördelaktiga emissionsvillkor.

BRA VILLKOR

De flesta emissionsvillkor följer en gängse standard. Men ibland sticker något ut på ett positivt sätt och det är då värt att uppmärksamma. Det kan exempelvis handla om oväntat låga emissionskostnader eller storägare som agerar ovanligt generöst.

Emissionskostnaderna väntas uppgå till 1,7 Mkr, eller 3,3% av erbjudandet. Det är lågt, särskilt i ljuset av att Incoax behöver ta in nya pengar.

En stor orsak till de låga kostnaderna är att garantiåtagandena på 19,2 Mkr (36,5% av emissionsbeloppet) inte lämnas mot krav om någon ersättning. Saugatuck Invest (kontrolleras av Incoax ordförande Peter Agardh) och Svenska Defence garanterar 11,6 respektive 7,6 Mkr vederlagsfritt. Stig Johan Andersson är VD och verklig huvudman på Svenska Defence.

Hela emissionen är säkrad på förhand vilket är positivt. Utöver nämnda teckningsgarantier uppgår teckningsåtagandena till 33,4 Mkr (63,5% av emissionen). Teckningsåtagandena har lämnats av storägarna Saugatuck Invest, Svenska Defence (som enligt Incoax äger aktien via Nordea Liv & Pension), BLL Invest, Norrlandspojkarna, samt medlemmar i Incoax styrelse och ledning.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.