”Branschen är korrumperad”

Frukost med Affärsvärlden: Joel Dahlberg, författare och journalist på Svenska Dagbladet.

Sammansvärjningen är titeln på Svenska Dagbladet-journalisten Joel Dahlbergs nya bok. Konspirationen står storbankerna och fondbranschen för och de som blir lurade är fem miljoner svenska fondsparare.

– Det är ingen nyhet att de flesta aktivt förvaltade fonderna underpresterar. Det jag visar i boken är att bankerna systematiskt lurar kunderna att köpa dyra och dåliga fonder för att de tjänar mer pengar på det.

Det är lönsammare för både fondförvaltarna och distributionsledet (bankkontor, försäkringsmäklare med flera) att sälja aktivt förvaltade fonder eftersom deras intäkter blir högre med högre avgifter. Därför marknadsförs inte billiga indexfonder, bankernas rådgivning går nästan alltid ut på att få in kunden i aktiv förvaltning, menar Dahlberg.

– Samtidigt vet alla i branschen att en genomsnittlig indexfond är bättre än en aktivt förvaltad fond för kunden. Relationen högre pris, bättre kvalitet gäller inte här. Därför är det lurendrejeri och man kan säga att fondbranschen är korrumperad.

Joel Dahlberg använder sig av både finansiell teori och statistik över fondernas avkastning för att visa att aktivt förvaltade fonder i genomsnitt ger sämre avkastning. Ekonomen William Sharpe, nobelpristagare i ekonomi 1990, har visat att aktivt förvaltade fonder som grupp rent matematiskt inte kan gå bättre än index, och att de efter avgifter därför ger lägre avkastning.

– Jag har också gått igenom de fyra storbankernas aktivt förvaltade fonder som funnits i minst tio år. Det visar sig att endast drygt 10 procent av fonderna överträffar index.

Ett exempel på hur bankerna agerar är att den bäst presterande Sverigefonden, Spiltan Aktiefond Investmentbolag (passivfond), överhuvudtaget inte säljs av tre av bankerna och finns men inte marknadsförs av den fjärde, Handelsbanken. Anledning: den är för billig. Ett annat exempel i boken är att Swedbanks fondguide innehåller 50 aktivt förvaltade fonder men inte en enda indexfond.

– Samtidigt säger bankens ordförande Anders Sundström i en lördagsintervju i Ekot att banken inte styr kunderna mot dyrare aktiv förvaltning. Det är helt enkelt inte sant.

Joel Dahlberg tar också upp det han kal­lar ”fuskfonder”, det vill säga fonder som säljs och prissätts som aktivt förvaltade men som till största delen bara följer index. Här återfinns flera av bankernas största fonder.

– Bankerna gör så för att skadan av en fond som går riktigt dåligt är större än vinsten av en fond som går riktigt bra. Det går bra att sälja en fond som är medelmåttig, lite sämre än index, men inte en fond som tillhör de sämsta. Det värsta exemplet jag hittat är en SEB-fond som hade en aktiv del på bara 15 procent.

Av: Göran Lind

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight