Branschen ökar investeringarna

Riskkapitalisterna vågar sig fram igen. Affärsvärldens branschbarometer visar att mer än hälften av dem kommer att öka sina investeringar i år. Men utsikterna att sälja gamla innehav är fortsatt dystra.

Riskkapitalbranschen ser ut att vara på väg att tina upp en smula. Affärsvärldens enkät bland investeringsansvariga i svenska riskkapitalbolag visar att mer än hälften räknar med att investera mer pengar i år än vad de gjorde förra året. Samtidigt finns en mer negativ syn på branschen som helhet. När branschfolk uttalar sig om konkurrenterna tror de på en stillastående investeringsnivå.

Förra året investerade riskkapitalbolagen 2,4 miljarder kronor i tillväxtföretag enligt branschen.
Möjligheterna att hitta bra objekt att investera i ökar också. Sannolikt är det delvis beroende på att värderingarna har fortsatt nedåt och stannat på mer realistiska nivåer. I synnerhet gäller det bolag som inte har kommit så långt i sin utveckling.

– Det är svårt att hitta refinansieringar nu. Kapital är en trängre sektor än vanligt men det känns som om ett piggare klimat ändå är på väg, säger Jan Sundberg, ordförande i SEB Företagsinvest samt i Riskkapitalföreningen.

Hans spådom finner stöd i enkätsvaren där runt 45 procent av de investeringsansvariga tror på bättre investeringsmöjligheter i år än förra året och lika många tror på lika goda möjligheter. Bara 10 procent av dem som svarade trodde att investeringsmöjligheterna skulle bli sämre i år.

– Om man har resurserna så är det ett guldläge just nu, säger Håkan Ramsin, partner på IT Provider som är en av branschens större investerare inom IT och teknologi. Han kan också göra verklighet av orden eftersom IT Provider i början på året hade fått in runt 1,2 miljarder kronor i åtaganden till sin nya fond.

De flesta riskkapitalbolag har fullt upp med att se om sina existerande portföljbolag. Visst, satsningar på helt nya projekt förekommer men de är sällsynta – i synnerhet inom IT och telekom. Några av de vanligaste metoderna för riskkapitalbolagen att komma ur bolag under det gångna året var konkurs eller att helt sonika ge bort bolaget till grundaren.

– Den överordnade strategin just nu för portföljbolagen är att vända på varenda krona, säger Håkan Ramsin.

IT Provider var en av få aktörer som förra året faktiskt lyckades göra en exit, att sälja en investering på något sätt. Det gäller det tillväxtinriktade teknikbolaget Ellipsus som sysslar med trådlös teknik som såldes till amerikanska Openwave delvis i kontanter och resten i aktier. Affären såg först ut att ge runt tre gånger insatsen, vilket i dagsläget är en bragd, men en dålig rapport från Openwave fick aktierna att störtdyka. Sedan dess har IT Provider fått lite extra kompensation.

– Vi gjorde vinst på affären men inte blev den så bra som det såg ut från början, säger Ramsin.
Men någon allmän islossning för exits märks inte. Bolagens investeringsansvariga tror att möjligheterna blir ungefär lika usla i år som de var förra året. Det finns en liten slagsida åt bedömningen att branschen som helhet gör färre exits i år än förra året.

Börsen är i princip fortsatt stängd för nyintroduktioner. Här handlar det snarare om att riskkapitalbolagen ser på möjligheterna att köpa ut bolag från börsen än tvärtom.

En del menar att läget när det gäller öppningar hos industriella köpare kan vara på väg att förbättras. Priserna på portföljbolag inom teknik har nu fallit så mycket att intresset stiger.

– Trade sales verkar vara på gång, priserna har kommit ner och det har blivit billigt att köpa in till exempel kompletterande mjukvaruföretag och dylikt. Frågan är väl om säljarna är intresserade eller om de hellre väntar på lite bättre tider, säger Jan Sundberg.

Några industriella affärer gjordes också förra året då bland annat Startupfactorys Picofun köptes av Aspiro och Catellas Resfeber togs över av Travelocity. Men några bra affärer för investerarna var det knappast.

Att försöka sig på en börsintroduktion av teknikbolag eller forskningsbolag inom hälsovård förra året var inte att tänka på. De stora buy out-företagen lyckades däremot sätta fyra andra bolag på börsen. Det var också den delen av branschen som stod för de allra flesta försäljningarna med Nordic Capitals försäljning av läkemedelsbolaget Nycomed som höjdpunkten. Andra större affärer var Industri Kapitals försäljning av Paroc och 3i:s försäljning av värmepumpsföretaget IVT som gav 20 gånger pengarna.

Även så kallade rekapitaliseringar kommer nog att användas i högre utsträckning. Det innebär att bolag med stark balansräkning och starkt kassaflöde får dela med sig till ägaren riskkapitalbolaget som i sin tur delar ut pengarna till dem som investerat i fonden. En sådan manöver gjordes till exempel i vvs-grossisten Dahl där EQT plockade ut runt två miljarder kronor. Många av de bolag som redan är färdiga för börs kan bli föremål för sådana här tömningar. En förutsättning är dock hållbara kassaflöden.

Lite ljusare är läget inom hälsovårdssektorn och då i synnerhet bland de forskningsintensiva biotechbolagen. De stora utländska läkemedelsbolagen fortsätter att visa intresse för Sverige och avtalet mellan Arvid Carlssons forskningsbolag i Göteborg och amerikanska Merck är det senaste exemplet på när svenska biotechbolag slutit avtal som finansierar forskningen.

– Värderingarna är förstås lägre än tidigare men intresset från de stora läkemedelsbolagen finns där. De stora läkemedelsföretagen behöver biotechindustrin för sin produktförsörjning, säger Björn Odlander, grundare av Health Cap. Hans bolag fick in tre miljarder kronor i en ny fond förra året som var “kraftigt övertecknad” vilket också pekar på intresset för sektorn.1 Tror du att du som investment manager kommer att investera mer pengar under 2003 än under 2002 (både nya investeringar och uppföljningsinvesteringar)?

MER 54%
OFÖRÄNDRAT 27%
MINDRE 19%

2 Tror du att branschen som helhet (i Sverige) kommer att investera mer pengar under 2003 än under 2002 (både nya investeringar och uppföljningsinvesteringar)?

MER 25%
OFÖRÄNDRAT 43%
MINDRE 32%

3 Hur tror du att tillgången på bra investeringsmöjligheter blir 2003 jämfört med 2002?

BÄTTRE 44%
LIKA 47%
SÄMRE 9%

4 Hur ser du på möjligheterna att realisera investeringar under 2003 jämfört med 2002?

BÄTTRE 15%
OFÖRÄNDRAT 72%
SÄMRE 13%

5 Tror du att branschen som helhet (i Sverige) kommer att kunna göra fler exits under 2003 än under 2002?

JA 19%
OFÖRÄNDRAT 75%
NEJ 35%

6 Är svårigheterna att i dagsläget göra exits en hämmande faktor när ni tar beslut om nya investeringar eller om att delta i ytterligare finansiering av portföljbolag?

JA 68%
NEJ 32%

Så gjorde vi: 347 investeringsansvariga på riskkapitalbolag med kontor i Sverige tillfrågades. Efter att tillfrågade som bytt arbetsgivare eller uppgifter rensats bort var antalet 319. Antalet tillfrågade reducerades hos en del större firmor för att dessa inte skulle få ett för stort genomslag i svaren. Svarsfrekvensen på de frågor som rörde de investeringsansvariga själva och synen på affärsklimatet var runt 60 procent. För de frågor som gällde egna och andras portföljbolag blev utfallet mycket lägre. Spridningen på firmor av olika storlek och inriktning var god.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.