Bred nedgång på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen pressades ordentligt under onsdagen. Samtliga branscher hade det tungt men det var telekom och IT som bidrog mest till den negativa utvecklingen. En överraskande pigg inledning av handeln i USA fick dock SAX-index att röra sig uppåt igen på eftermiddagen. Vid 16.30 noterades index fortfarande 1,8 procent ned.

En bidragande orsak till dagens kraftiga ras för telekombolagen var en vinstvarning från den tyska halvledartillverkaren Infineon. Bolaget räknar med att innevarande kvartal kommer att påverkas kraftigt negativt av den svaga efterfrågan på chips och ser inte några tecken på att utvecklingen ska vända för mobiltelefonmarknaden.

Varningen fick teknologiaktier att rasa över hela Europa under dagen och förhandeln på Nasdaq indikerade också en negativ inledning av handeln där. Nedgången förbyttes dock raskt i en liten uppgång och Composite index hade efter en timme stigit 0,7 procent.

I Stockholm visade också kurserna på eftermiddagen en tendens att leta sig upp från de hål som grävts under dagen. Fortfarande noterades dock branschindex för telekommunikation, teleoperatörer och IT-bolag nästan 4 procent lägre.

Någon klockren förklaring till den breda nedgången i Stockholm under dagen finns inte enligt mäklarna. Infineons vinstvarning och en allmänt avvaktande handel var ett par misstänkta.

”Det är helt enkelt väldigt ont om köpare för tillfället. Man väljer att ligga lågt inför rapporterna om inte något alldeles extra händer”, säger en mäklare.

”Det är svårt att veta exakt vad man ska göra i det här läget, det finns det nog inte någon som vet. Miljön är ju inte heller sådan för tillfället att den inspirerar till att chansa”, säger en kollega.

Omsättningen var inte särskilt stor under dagen och som vanligt var det Ericsson som svarade för den mesta handeln. Aktien tappade 4 procent och Nokia sjönk 2 procent. Telia sålde under dagen sin finska fastnätsverksamhet till Song Network, som förr hette Tele1 Europe. Både Telia och Song föll 4 procent på eftermiddagen.

Bland de mest omsatta aktierna var det inte många som noterades högre på eftermiddagen. Läkemedelsbolagen var dock ett undantag och de tog fart uppåt när de amerikanska börserna inledde sin handel. Astra Zeneca steg 4 kronor till 519 och Pharmacia 8 kronor till 535.

På förlorarlistan var det trångt om utrymmet och teknologi och IT-bolagen dominerade händelserna. Knappt 30 bolag noterades för nedgångar på över 10 procent under dagen och dit hörde bland andra Adera som säger upp 180 personer och omstrukturerar verksamheten. Aktien föll 20 procent. Andra förlorare var M2S, ned 30 procent och Framfab som tappade 15 procent.

Kraven för inträde på vinnarlistan var inte alls lika betungande under onsdagen, en uppgång på 1 procent räckte gott och väl. Nykomlingen Pergo gick mot strömmen och steg 4 procent. En annan vinnare var Telelogic som också steg 4 procent efter att ha presenterat en

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF