Breddar portföljen

PORTFÖLJUPPDATERING Småbolagsportföljen fortsätter hålla jämna steg med index, men nu är det dags att växla upp. Vi sätter pengarna i ett lågvärderat omsorgsbolag.

Småbolagsportföljen fortsätter upprätthålla ett litet försprång relativt index. Affärsvärlden Analys+ modellportföljen är upp 21,7 procent hittills i år, att jämföra med OMXSGI:s starka utveckling på 20,6 procent.

Portföljens storsänke är i vanlig ordning Gaming Innovation Group (GIG), vars börsvärde har nästintill halverats sedan vi plockade in aktien. Den allmänna bettingbaissen på börsen och en vinstvarning från den lättförväxlade sektorkollegan Global Gaming ligger som en våt filt över aktien.

GIG har dock spridit sina verksamhetsmässiga och geografiska risker bättre än många av sina konkurrenter. GIG, vars aktie är noterad både på Oslo- och Stockholmsbörsen, består av flera olika bolag som tillsammans täcker hela värdekedjan inom gambling. Dessutom har koncernen en viktig exponering mot USA och snart också Asien, om man får tro platsannonserna på bolagets hemsida.

Bland portföljens högpresterare hittar vi som vanligt programvarubolaget Enea. Bolaget mer än fördubblade resultatet för det första kvartalet, inte minst med stöd från nya förvärv. Programvarubolaget Atos, som köptes upp i slutet av förra året, bidrog positivt till det förbättrade kvartalsresultatet och även det tidigare förvärvade Openwave Mobility levererar också enligt förväntan.

Utöver förvärven har Enea också uppnått en förlikning med en storkund och royalties på 20 miljoner kronor intäktsfördes därför i första kvartalet 2019. När Jan Häglund vid årsstämman den 6 maj ersätter nuvarande vd Anders Lidbeck, som blir styrelseordförande, blir det därför något av en ”fresh start” för den nya vd:n, som helt kan släppa den utdragna tvisten och fokusera på framtiden.

Även Småbolagsportföljen väljer att ”börja om från början” i fallet Enea. Aktien har gått urstarkt och börjar nu ta väl stor plats i portföljen. Vi tar hem 100 000 kronor i vinst och laddar om för nystart med ett kvarvarande Enea-innehav till ett värde av 119 000 kronor.

Ytterligare en aktie som bidrar till portföljens fina utveckling är konfektyrbolaget Cloetta. Aktien gick trögt under vintern, men har rusat nära 20 procent sedan rapporten för det första kvartalet släpptes i slutet av april. Rapporten slog analytikernas förväntningar och innehöll dessutom ett konkret åtgärdsprogram för att höja lönsamheten i den förlustbringande lösviktsgodisverksamheten i Sverige. Bland annat har man infört prishöjningar som väntas få effekt under andra halvåret i år, vilket Småbolagsportföljen ser fram emot.

Redan nu har vi skördat lite av Cloetta-frukterna i form av utdelningar om 1 krona per aktie. Det är hög tid för Småbolagsportföljen att sätta utdelningskassan på 4000 kronor samt vinsten från Enea-innehavet i arbete. Vi tar tillfället i akt och ökar på diversifieringen i portföljen.

Vi köper in 1325 aktier i vårdbolaget Ambea, som tilldelades en köprekommendation i Affärsvärlden Nr 18/2019. Aktien har dragits med i vård- och omsorgsaktiernas dystra utveckling på börsen och är ned drygt 10 procent på årets annars urstarka börs.

Höstens förvärv av omsorgsverksamheten i det tidigare Investor-ägda Aleris gör att Ambea handlas till rabatt relativt sektorkollegorna. På Affärsvärldens prognoser landar p/e-talet runt 10 för både 2019 och 2020. Det är en attraktiv värdering för exponering mot den växande vård- och omsorgssektorn i Sverige.

Nedan läget i portföljen vid börsens stängning 2 maj.

Småbolagsportfölj 2 maj.JPG

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.