Breman: Stödjer att göra det som krävs för att nå målet

Om inflationen blir högre och mer varaktig än prognostiserat kommer vice riksbankschef Anna Breman stödja det som krävs för att nå målet, inklusive fler räntehöjningar och/eller en snabbare nedtrappning av värdepappersinnehavet, sade hon i ett tal på torsdagen.
Breman: Stödjer att göra det som krävs för att nå målet - anna-breman-900
Anna Breman, vice riksbankschef. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

I sitt tal vid Nordeas AAA seminarium i Stockholm under torsdagen sade Anna Breman att den svenska ekonomin har återhämtat sig snabbt efter pandemin och att utsikterna är goda. Dock är hushållen pessimistiska om framtiden.

”Det behöver inte betyda att hushållen drar i handbromsen och slutar konsumera, arbetsmarknaden är fortfarande stark. Men man håller troligen hårdare i plånboken om man oroar sig för det ekonomiska läget”, sade hon.

Vidare sade hon att en högre ränta påverkar olika delar i ekonomin olika mycket. Samtidigt pekade hon på stora strukturella förändringar, såsom energiomställningen, digitaliseringen och risken för deglobalisering, vilka påverkar inflationen.

”Det finns alltid avvägningar i penningpolitiken; gör vi för lite finns det en risk att inflationen biter sig fast, gör vi för mycket riskerar vi att ekonomin bromsar in för kraftigt och att inflationen faller tydligt under målet på lite längre sikt”, sade hon.

Hon påminner om att hon vid mötet i april sade att det är viktigt att agera i närtid, men också att hon hade föredragit något färre räntehöjningar än de som indikerades av Riksbankens räntebana.

”Nu som då vill jag betona att det är ytterst viktigt att det inte misstolkas som att jag har tolerans för högre inflation på sikt. Skulle inflationen bli ännu högre och mer varaktig än vår prognos kommer jag att stödja att göra det som krävs för att nå målet, inklusive fler räntehöjningar än i vår senaste prognos och/eller snabbare nedtrappning av värdepappersinnehavet”, sade Breman.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.