Brexitavtal och starka rapporter väntas lyfta USA-börserna

USA-börserna såg på eftermiddagen ut att börja torsdagshandeln med stigande noteringar, sedan Europabörserna under dagen lyft med hjälp av positiva nyheter om EU och Brexit.

Trots motstridiga signaler från det nordirländska partiet DUP, där företrädare under dagen insisterade på att de i nuläget inte kan godkänna nuvarande avtalsförslag, var de tongivande beskeden att Storbritannien nu faktiskt har nått ett exit-avtal med EU. Även kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker bekräftade att EU och britterna hade ett avtal.

Klockan 14.45 hade terminerna för Dow Jones industriindex och S&P 500 stigit 0,3 procent vardera, medan Nasdaq 100-terminen var upp 0,4 procent.

På onsdagen handlades USA-börserna något lägre, med energi som svagaste sektor medan dagligvaror gick bra.

Brexitfrågan innebar att handelsförvecklingarna mellan USA och Kina för en gångs skull hamnade lite i skuggan. Kina underströk tidigare under dagen att USA måste avskaffa alla nya tullar riktade mot landet om ett slutligt handelsavtal ska kunna bli av.

Före öppningen kom dessutom en ström av USA-statistik. Antalet nyanmälda arbetslösa i förra veckan ökade till 214.000 personer, vilket var i linje med förväntningarna.

Två dystrare konjunktursignaler kom dock också: Bostadsbyggandet i USA sjönk i september med hela 9,4 procent jämfört med föregående månad, till en årstakt på 1.256.000 bostäder. Väntat var enligt analytikerna en årstakt på 1,32 miljoner bostäder.

Philadelphia Fed-indexet, som mäter aktiviteten i regionens tillverkningsindustri, sjönk i oktober till 5,6 vilket var långt lägre än föregående månads 12,0 och även klart under analytikernas förväntade 7,6.

Kort före öppningen, 15.15 svensk tid, väntas siffror om den amerikanska industriproduktionen i september medan energidepartementets veckostatistik om oljelagren publiceras klockan 17.

Investmentbanken Morgan Stanley överraskade positivt med sin rapport för tredje kvartalet. Vinsten blev 1:21 dollar per aktie medan förväntningarna låg på 1:10 dollar. Också de totala intäkterna var högre än väntat, där intäkterna från såväl ränte-, valuta- och råvarurelaterad handel som från investment banking var högre än analytikerna räknat med. Aktien avancerade nära 4 procent före öppning.

Även industrikonglomeratet Honeywell överträffade vinstförväntningarna, med hjälp av utökade marginaler och en organisk tillväxt på 3 procent. Bolaget höjde även den lägre änden av sin egen resultatprognos för helåret 2019. Aktien stärktes något i förhandeln.

Netflix var ett annat storbolag som slog estimaten med sin rapport, både vad gällde vinst och intäkter. Netflix varnade för att ökad konkurrens kan komma att tynga abonnenttillväxten under återstoden av året – mediejätten Disney vänta lansera sin nya streamingtjänst Disney+ i USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland under november. Disneytjänsten är dock redan känd och Netflixaktien tog ett glädjeskutt på nästan 8 procent.

Också Tesla handlades upp något inför öppningen. Elbilstillverkaren fick på torsdagen tillstånd från kinesiska myndigheter att inleda produktion i landet, där bolaget redan är i färd med att bygga en fabrik för 2 miljarder dollar i Shanghai.

IBM var en av förhandelns större förlorare, trots att IT-bjässen lyckades slå analytikerförväntningarna på kvartalsvinsten med 1 cent. Omsättningen var lägre än väntat, vilket innebar att IBM för femte kvartalet i rad visade upp fallande intäkter. Inför öppning var aktien nästan 5 procent lägre.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.