Hexpol
Brunstams blandning lockar
Framgångsreceptet är att köpa lokalt starka bolag på nya geografiska marknader. Ett typiskt Hexpol-förvärv omsätter runt 300–500 miljoner kronor, är familjeägt och har en lönsamhet som kan förbättras med Hexpols väl utarbetade processer. Tydliga exempel som bidrar till lönsamhetsförbättringar i de köpta dotterbolagen är större inköp av råvaror och reducerade lagernivåer. Hexpol rider samtidigt på en tydlig trend där mindre komponenttillverkare av olika skäl väljer att utlokalisera produktion till bolag som Hexpol.
Sedan avknoppningen från Hexagon 2008 har Hexpol genomfört åtta förvärv, vilket bidragit till att öka omsättningen från 3 till 9 miljarder kronor. Det största förvärvet var amerikanska Excel Polymers 2010, vilket gav Hexpol en bra position i Nordamerika.
Under fjolåret genomfördes flera förvärv varav ett större: amerikanska Rhetech som omsätter omkring 1 miljard. Förvärvet är en förklaring till att Hexpols omsättning ökat med 31 procent hittills i år. Även vinsten har ökat i samma höga takt.
Historiskt har Hexpol lyckats kombinera hög omsättningstillväxt med god lönsamhet. Få industribolag kan som Hexpol visa upp en avkastning på eget kapital på över 25 procent i snitt för de senaste fem åren. Få industribolag kan också stoltsera med endast ett förlustkvartal sedan 2007. Hexpol parerade lågkonjunkturen efter finanskrisen galant och kan knappast stämplas som ett cykliskt industribolag med kraftiga svängningar i vinstutvecklingen.
Detta till trots har marknaden börjat tvivla på Hexpol. En svag organisk tillväxt, justerat för valutakursförändringar, under bolagets tredje kvartal skapade oro. Låga råvarupriser bidrar, men även valutarisken spökar. Hexpol, med närmare två tredjedelar av sin verksamhet i USA med grannländer, blir givetvis beroende av dollarutvecklingen. Övriga marknader utgörs av Europa som står för drygt 30 procent och Asien med 6 procent.
Men det finns också mycket positivt att ta fasta på, där revideringen av de finansiella målen sticker ut. Tidigare var målet att nå en rörelsemarginal på 12 procent, ett mål som har överträffats sedan 2011. Att bolaget nu väljer att höja ribban till 17 procent är en tydlig signal om en fortsatt stabil lönsamhetsnivå framöver. Under årets nio första månader har rörelsemarginalen legat på 17,5 procent.
Hexpol är i dag skuldfritt och har kassa för fortsatta förvärv. Bolaget är även en stabil utdelare, där utdelningen höjts varje år. Sammantaget ger det bra förutsättningar för fortsatt expansion av verksamheten. Vinsttillväxten har legat på över 50 procent i genomsnitt under de senaste fem åren. I år räknar vi med en ökning med 46 procent. Ett p/e-tal på 19,5 för 2015 är i det ljuset inte svårt att motivera.
Sett till internationella kemijättar handlas aktien med en rejäl premie. Tas hänsyn till Hexpols starka balansräkning faller premien under 10 procent, vilket får betraktas som modest för ett snabbväxande kvalitetsbolag som Hexpol. För den långsiktige aktieägaren är Hexpol alltjämt köpvärt. Köp med riktkurs 125 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.