Buffett: ”Sverige är definitivt på vår karta”
Warren Buffett har gjort det igen. Uträknad och hånad för att inte ha köpt IT-aktier för två år sedan står han med sitt investmentbolag Berkshire Hathaway starkare och rikare än någonsin. Företagets aktier handlas till svindlande 68 000 dollar per styck och gör att mästaren själv kan luta sig tillbaka på en förmögenhet på 320 miljarder kronor. Det ger honom en andraplacering bland världens rikaste efter Bill Gates.
Men Warren Buffett har ett problem. Han har för mycket pengar. I september i fjol förfogade Berkshire över investerbara medel på 360 miljarder kronor. Och nu är han intresserad av att placera pengarna i Sverige, avslöjar han för Affärsvärlden.
– Sverige finns definitivt på kartan för vår del. Vi är intresserade av alla större bolag som klarar våra förvärvskriterier, säger Warren Buffett.
I takt med att hans koncern vuxit har det blivit svårt att upprätthålla samma tillväxttakt. Där han tidigare med hjälp av mindre förvärv snabbt kunna få till stånd ett resultatbidrag måste det i dag till förvärv i mångmiljardklassen. Högst på önskelistan står företagsaffärer på mellan 40 och 170 miljarder kronor. Men de stora fyndföretagen växer inte på träd och Buffett tvingas därför nu även hålla utkik utanför USA. Berkshires investeringar i Europa begränsar sig ännu till några få verksamheter som försäkringsbolag, tidningshus och skotillverkare. Tidigare uttalanden från honom visar en tydlig vilja att göra affärer i Europa.
Buffett, som hela sitt liv varit trogen sin hemstad Omaha i delstaten Nebraska, har ända sedan han började köpa aktier för 60 år sedan gång på gång stått emot återkommande börsbubblor. Den senaste bubblan slog dock rekordet.
– Det var en masshallucination – den största hittills under min livstid, sa Buffett nyligen i en av sina sällsynta intervjuer med tidningen Fortune.
Den som tar en titt på hur substansvärdet per aktie utvecklats i Berkshire-aktien förstår varför den 72-åriga amerikanen kallas för “oraklet från Omaha”.
Under perioden 1965 till 2001 ökade substansvärdet med otroliga 195 000 procent, vilket innebär en genomsnittlig avkastning på 22,6 procent per år. Det ska jämföras med S&P-index som under samma period ökade med enbart 4 700 procent och gav en genomsnittlig årlig avkastning på 11 procent. Bara under ett av de 37 åren har värdeutvecklingen i Berkshire varit negativ.
Inte undra på att Buffett blivit till en kultfigur bland aktiesparare över hela världen. Till Berkshires bolagsstämma i Omaha, som i år hålls den 3 maj, vallfärdar varje år tusentals aktieägare – bland dem många som varit med från tidig början och i dag är rika som troll. Oraklets tal till aktieägarna kan i uppmärksamhetsgrad mäta sig med centralbankschefen Alan Greenspans anföranden.
Det smått absurda med att världens mest framgångsrika finansman bor kvar i en småstad vid Missourifloden, och har hållit sig på tre timmars flygavstånd från New York, är att hans namn är obefläckat av de oegentligheter som uppdagats på Wall Street. När aktiekurser punkterats, bolag och fondförvaltare svikit sina löften framstår Buffett som en av de få som har möjlighet att återupprätta förtroendet för aktiemarknaden.
Han har dessutom visat att aktien rätt använd är och förblir den bästa sparformen. Receptet stavas extrem långsiktighet och att lyckas med att bestämma en akties “inneboende värde”, bolagets förmåga att prestera framtida kassaflöden. Med fördel kan bolaget dessutom vara ensamt med sin produkt på marknaden. Så var fallet med American Express där Buffett blev storägare på 1960-talet just som bolaget befann sig i kris. Att köpa på botten ingår i filosofin men på frågan om dagens börser inbjuder till köp blir hans besked följande:
– Bubblan har spruckit men aktierna är fortfarande inte billiga.
Trots sin enorma förmögenhet bor Buffett kvar i samma hus som han köpte för 30 år sedan. Han storkonsumerar läsk av märket Cherry Coke och håller för övrigt inte mycket av lyx. Glasögonen är gammaldags och några dyra kostymer anser han sig inte behöva. Nöjen han kostar på sig är basketboll, golfspel och ett sommarhus i Kalifornien. Bäst trivs han emellertid på sitt arbete – talandes i telefon om affärer eller framför en bunt årsredovisningar.
Av förmögenheten ligger 99 procent i Berkshire-aktier och markerar hans egen tilltro till bolaget. Medan andra amerikanska börsföretag avlönar sina chefer med tiotals miljoner dollar nöjer sig Buffett med en årslön på 100 000 dollar. Ledningens del av företagsresultatet ska enligt Buffett alltid löpa parallellt med vad aktieägarna får ut. Eller som han uttrycker det i sitt manifest om ägarfrågor: “We eat our own cooking”.
Sparsamheten återkommer också i Berkshire som trots sin storlek klarar sig med en förvaltning på endast 16 personer. Optionsprogram till ledningen lyser med sin frånvaro och i de bolag där de förekommer ska de bokföras som kostnad. Så blev nyligen fallet i delägda Coca-Cola.
Även om det mesta som Buffett tagit i förvandlats till guld så har det också funnits bakslag. Senaste exemplet är terroristattackerna den 11 september som tvingade hans försäkringsimperium att redovisa den största förlusten hittills. Notan för hans återförsäkringsbolag General Re uppskattas till 21 miljarder kronor.
– Jag tillät General Re att göra affärer utan säkerheter som jag visste var nödvändiga. Den 11 september åkte vi dit, ursäktade sig Buffett på senaste bolagsstämman.
Men Buffett vore inte det geni han är om han inte skulle kunna slå mynt av de förhöjda riskerna som råder i världen. Högre risker innebär nämligen högre premier och ytterligare klirr i hans försäkringsbolag. Berkshire sägs dessutom vilja köpa General Electrics återförsäkringsbolag Employers Reinsurance Corp och skulle på så vis bli störst i världen.
Berkshire, som tidigare var mest känt för att vara försäkringsbolag med stora börsinnehav, har under de senaste decennierna allt mer förvandlats till ett konglomerat med intressen i alla möjliga branscher. När det gäller köp av större aktieposter på börsen har dock Buffett legat lågt under lång tid. Priserna har helt enkelt varit för höga.
Berkshires minst sagt sparsmakade hemsida på internet visar att bolaget i stället satsat på att köpa enskilda företag som inte sällan varit i privat ägo. Bland senare förvärv återfinns företag med direktförsäljning av köksartiklar, barnkläder och tillverkare av produkter för äggproduktion.
Buffett som tidigare inte velat befatta sig med IT-företag har till och med satsat 900 miljoner kronor i telekombolaget Level 3. Att dra slutsatsen att han fått upp lusten för IT-bolag vore dock lika fel som att tro att Buffett tänker börja använda datorn i sitt arbete.
Hur går då Buffett till väga när han köper bolag? Inte sällan kontaktas han av säljarna direkt och de som klarar hans kriterier kan vänta sig en snabb affär. Ett exempel är Gene Tombs, chef för byggkomponentsföretaget Mitek, som helt enkelt skrev ett brev och berättade att bolaget var till salu.
– Jag gillade tonen i brevet så jag ringde Gene. Det tog mig endast en minut för att förstå att Mitek vår typ av företag, berättar Buffett för sina aktieägare.
Om andra företag, kanske i Sverige, får liknande samtal återstår att se. En sak är dock säker: Europa skulle må bra av fler investerare av typen Warren Buffett.
Torbjörn Askman
torbjorn.askman@affarsvarlden.se
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.