Buffett: Viktigaste lärdomen för rika barn

I en intervju med Financial Times berättar investeraren Warren Buffett om varför han väntade så länge med att ge bort stora summor till välgörenhet och vad förmögna människor bör lära sina barn om pengar.

Tillsammans med Microsoft-grundaren Bill Gates startade Warren Buffett välgörenhetskampanjen The Giving Pledge år 2010. Målet är att samla de rikaste personerna för att få dem att ge bort majoriteten av sin förmögenhet till välgörenhet. Åtagandet är moraliskt och medlemmarna är inte bundna av något juridiskt avtal. I dagsläget har The Giving Pledge 137 medlemmar bland världens dollarmiljardärer.

Till Financial Times säger Warren Buffett att hans första fru Susan ville börja ge bort delar av förmögenheten redan på 1970-talet. Men Warren, som är känd för att vara en långsiktig investerare, ansåg att de kunde bidra med mer pengar om de väntade med välgörenheten tills de blivit äldre.

– Jag tycker nog att det har visat sig vara ett bra drag, säger han till Financial Times.

Dagens it-miljardärer i Sillicon Valley behöver däremot inte avvakta med sin filantropiska verksamhet till senare i livet, enligt Warren Buffett.

– Hade jag haft 30 miljarder dollar när jag var 30-35 år gammal så hade jag nog också börjat dela med mig. Om inte annat så hade min fru övertalat mig, säger han.

När det gäller de förmögna människornas egna barn anser Warren Buffett att det är väldigt individuellt hur stort intresse de har för filantropi. Att försöka påverka sina barn i olika riktningar är däremot ingen bra metod enligt den kände investeraren.

– Det är ett stort misstag bland föräldrar, säger han och fortsätter:

– Om du är en förmögen person är det väldigt viktigt att barnen får en välbalanserad syn på rikedom, att de inte känner att de har rätt till den och att de gör konstruktiva saker med pengarna.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.