Byter cykliskt mot defensivt

H&M och Unibet lyfte portföljen i förra veckan. Nu byter vi ut Hexpol mot Ica.

Stockholmsbörsen fortsatte att utvecklas starkt i förra veckan och steg med 2,0 procent för andra raka veckan. Aktiva portföljen steg med 0,5 procent, vilket får ses som godkänt givet vår låga börsexponering. Unibet (+3,9 procent) och Transcom (+2,7 procent) bidrog båda positivt, men den stora vinnaren var H&M som steg med hela 7,9 procent.

Klädjättens försäljning i oktober steg med 10 procent, jämfört med förväntningar som ett lyft på 9,2 procent enligt SME Direkt. Kursreaktionen framstår som stor i relation till att försäljningssiffran bara var marginellt bättre än väntat, men bör nog ses i ljuset av att skepsisen gentemot H&M varit – och fortsatt är – väldigt stor. På den negativa sidan bör nämnas att den senaste tidens dollarförstärkning inte är positiv för H&M och andra detaljhandlare med stora inköp i dollar.

Rätt melodi på börsen i år har varit cykliskt, där flera verkstadsbolag såsom ABB, Sandvik och Volvo har utvecklats riktigt starkt. Efter ”Brexit” har dessutom bankerna fått upp ångan i spåren av stigande räntor. Portföljens mest cykliska innehav, Hexpol, har underpresterat under året. Vårt case har handlat om att nettokassan i kombination med bolagets mycket framgångsrika förvärvsstrategi talat för nya värdeskapande förvärv. Vi har varit tålmodiga, men väljer nu att lämna aktien med en förlust på 6,4 procent.

Ersätter Hexpol gör Ica som köprekommenderades i förra veckans nummer. Aktien, ner 10,5 procent i år, har liksom många defensiva aktier underpresterat under året. Bolagets stabilt växande vinster värderas relativt försiktigt och vi gillar ledningens fleråriga översyn av verksamheten där olönsamma bitar successivt skurits bort. Med köpet av Ica blir portföljen något mer defensivt positionerad, vilket speglar vår försiktiga syn på börsen.

December, normalt en stark börsmånad, närmar sig. I år måste börsen emellertid parera en trolig räntehöjning från amerikanska Federal Reserve liksom den italienska folkomröstningen om konstitutionen. Efter ”Brexit” och Trump är risken att investerarna tar för lätt på politiska risker och underskattar riskerna i den högbelånade och svaga italienska ekonomin.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.