Calmfors om Riksbanksbeslutet: Tyder på oenighet

Ekonomiprofessor Lars Calmfors menar att Stefan Ingves fortsatta mandat är ett resultat av oenigheter i riksbanksfullmäktige. Karolina Ekholm hade varit en bra ersättare, säger han.

Under fredag förmiddag meddelade Riksbanken att riksbankschef Stefan Ingves behåller sitt mandat i ytterligare fem år. Stefan Ingves har haft mandatet sedan 2006.

Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi och före detta ordförande i Finanspolitiska rådet, säger att ingen kan bestrida Stefan Ingves kompetens. Men hans fortsatta mandat tyder på oenighet i riksbanksfullmäktige.

– Det är ett uttryck för att man har haft svårt att komma överens, säger professorn.

Han tycker att man använder väl hårda kriterier för riksbankschefens politiska bakgrund.

– Karolina Ekholm är visserligen statssekreterare, men hon har inte haft någon utpräglad politisk framtoning, säger han och fortsätter:

– Men hon hade varit en bra ersättare.

Lars Calmfors själv har i vissa sammanhang nämnts som en tänkbar kandidat till posten som riksbankschef. Men han nekar till att ett sådant förslag hade varit aktuellt.

– Jag är 69 år, vilket kan vara begränsande i en sådan roll. Dessutom tror jag inte att jag passar i en roll där man har begränsad frihet att uttrycka sin mening utan måste väga varje ord på guldvåg.

Lars Calmfors säger att oavsett riksbankschef kommer Riksbanken fortsätta brottas med att nå upp till inflationsmålet och samtidigt bevara finansiell stabilitet.

– Jag tror inte att valet av person har någon större betydelse för riksbankens penningpolitik.

Riksbanken och politikerna måste samarbeta bättre, menar ekonomiprofessorn.

– Ingen kommer klara av den balansen om man inte får hjälp av både politiker med skattereform och arbetsmarknadens parter med högre löneökningar.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.