Cannabisbolagets vinst kan gå upp i rök

Aurora Cannabis har seglat upp som en av de populäraste utländska aktierna bland svenska aktieägare. Trots att aktien åkt bergochdalbana under den senaste tiden väljer spararna att behålla cannabis i sina portföljer.

Under onsdagen presenterar Aurora Cannabis sin kvartalsrapport. Bolaget som producerar och distribuerar medicinsk cannabis ägs av nästan 16 000 sparare hos nätmäklaren Avanza vilket gör det till den mest populära utländska aktien – långt populärare än Appleaktien som finns i drygt 10 000 Avanzaportföljer. Det bör dock noteras att Auroraaktien kostar 5:57 dollar på New Yorkbörsen medan Appleaktien kostar 204:16 dollar.

Även hos Nordnet är Aurora det mest ägda cannabisbolaget. Aktien ägs av drygt 9 000 kunder, vilket är 58 procent fler än i januari i fjol.

Förra hösten blev Kanada det första stora landet i världen att legalisera cannabis för nöjesbruk på federal nivå. Användning i medicinska sammanhang har dock varit tillåten i landet sedan 2001.

– Egentligen påverkade inte legaliseringen av cannabis för privat bruk direkt det här bolaget, men alla cannabisbolag steg i kölvattnet av det här, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Sedan börsintroduktionen i juli 2017 har aktien stigit 180,0 procent. Den senaste tiden har dock varit turbulent och aktien har rasat 34,1 procent på tre månader.

Tidshorisonten viktig

Även konkurrenten Canopy Growth, som är världens största noterade cannabisproducent, är populär bland svenska sparare. Aktien har åkt bergochdalbana på börsen. Sett till de senaste tre åren är värdeökningen över 700 procent, men även Canopy Growth har fallit 48,3 procent under de senaste tre månaderna.

– Om det har varit en bra eller dålig investering beror mycket på när man gick in. Störst tillströmning av nya ägare kommer efter att kursen toppat, det har tenderat att vara en mindre bra investering, men det beror mycket på vilken tidshorisont man har, säger Johanna Kull.

Enligt henne råder det fortfarande stora frågor kring branschen vilket gör att aktier i cannabisbolag bör ses som en högriskinvestering. Det syns inte minst i de stora svängningarna i aktiekursen.

– Det är en ny typ av bolag. Som investerare måste man vara medveten om riskerna. Det är en kontroversiell bransch och det är många frågetecken kring hur stor marknaden är och vilka bolag som är de långsiktiga vinnarna.

Cannabis – en förhoppningsbransch

Enligt preliminära siffror som Aurora släppte i början av augusti väntar sig bolaget att nettointäkterna för det fjärde kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår till och med 30 juni kommer att uppgå till mellan 100 och 107 miljoner kanadensiska dollar. Det kan jämföras med 19,1 miljoner samma period i fjol.

Samtidigt visar en Reutersenkät att analytiker i snitt väntar sig en förlust på 0,05 kanadensiska dollar per aktie.

Att resultatet kan bli negativt är dock inget man behöver bry sig så mycket om, anser Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

– Det är förhoppningsbolag och då är inte vinsten här och nu det viktigaste utan vad tror man framöver.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.