Carnegie bästa analyshus – igen

Nu står det klart att Carnegie återigen har utsetts av investerare till årets analyshus medan ABG Sundal Collier behåller sin andraplats. Detta visar Financial Hearings analytikerrankning.

I början på 80-talet lyckades hockeylaget New York Islanders med konststycket att fyra gånger i följd erövra förstaplatsen i den nordamerikanska ishockeyligan NHL. Denna prestation överträffas bara av Montreal Canadiens, som under 1950-talet kunde lyfta Stanley Cup-pokalen fem säsonger på raken. Även om jämförelsen är en smula tillspetsad uppvisas ett liknande mönster inom Financial Hearings och Affärsvärldens årliga rankningslista över Sveriges främsta aktieanalytiker och analyshus.

För fjärde året i sträck drar investmentbanken Carnegie det längsta strået och kniper ensam förstaplatsen i undersökningen, vilken bygger på institutionella investerares bedömningar. Om man dessutom inkluderar 2015 års omgång – då Carnegie kom på delad förstaplats tillsammans med SEB Equity Research – så har investmentbanken, som ägs av riskkapitalbolaget, hamnat överst i tabellen sex gånger på raken.

Precis som under fjolårets upplaga av rankningen hamnar ABG Sundal Collier på silverplats. SEB tar bronspengen och på delad fjärdeplats huserar Nordea, Danske Markets, Handelsbanken och DNB. Carnegies analytikerteam står som segrare i inte färre än tio av tjugo branschsegment i tävlingen, till exempel Retail & Consumer Goods, Telecom Operators, Construction & Real Estate och Media & Publishing. ABG ligger först inom fyra områden, däribland Banking & Insurance och Micro Cap.

Lena Österberg, analyschef på Carnegie, vinner för femte året på raken priset som årets aktieanalytiker. Hon började sin karriär på Goldman Sachs i London i slutet på 90-talet och bevakade redan då telekomsektorn. Hon arbetade också på UBS, Julius Bär och SEB innan hon kom till Carnegie där hon sedan 2009 har analyserat telekom- och investmentbolag, däribland Telia, Tele 2, Millicom och Kinnevik. Hon ser ett par anledningar till att investmentbanken behåller förstapositionen i tävlingen. En sådan är att de med mer långsiktiga analyser har lyckats nå fram genom det kortsiktiga kvartalsrapportbruset.

– Vi gör ofta scenarioanalyser med två-tre år som tidshorisont medan vanliga riktkurser ofta sätts på tolv månader. Där försöker vi titta på vilka strukturella förändringar, exempelvis teknikskiften, förvärv eller avknoppningar, som skulle kunna påverka bolaget och på vilket sätt. De flesta kunder är långsiktiga placerare och gillar att få analyser av möjligheter och risker på längre sikt, säger Lena Österberg som i dag också koordinerar investmentbankens hållbarhetsanalyser.

En annan framgångsfaktor som Lena Österberg framhåller är deras breda bevakning. Carnegie har 50 aktieanalytiker i Norden som analyserar sammanlagt 370 nordiska börsbolag, från större till mindre. På Stockholmskontoret sitter 20 analytiker som vardera bevakar ungefär tio case. Investmentbanken har inte, till skillnad från flera andra aktörer i branschen, börjat med så kal­lad uppdragsanalys, alltså analys som betalas av det analyserade bolaget. Det, menar hon, talar också till Carnegies fördel.

– Jag tror att kunderna gillar att vi är oberoende gentemot bolagen som vi analyserar.

Ett exempel på när Lena Österbergs bedömning har träffat rätt gäller telekomoperatören Tele 2. I april 2017 publicerade hon en köprekommendation för aktien och en analys där hon resonerade kring varför bolaget borde sälja av verksamhet i Nederländerna, Kroatien och Kazakstan och i stället fokusera på Norden och Baltikum. Detta har skett. Hon resonerade också kring varför en sammanslagning kan tänkas ske mellan Tele 2 och Comhem, något som har inträffat. Aktien handlas för närvarande runt 134 kronor jämfört med 88 kronor vid tidpunkten för analysen, alltså en lyckad investering för den som då tryckte på köpknappen.

Christer Linde, analyschef på ABG Sundal Collier, ser ett par skäl till att bolaget för tredje året på raken kniper silverpengen. Först och främst framhäver han att de har kontinuitet i analysarbetet med analytiker som har bevakat samma sektorer och bolag under längre tid, och därigenom kunnat bygga upp spetskompetens inom områden som bank, fastigheter och verkstad. Med kontinuitet menar han också att det inte får finnas glapp i analysprocessen, det vill säga att de måste noga bevaka händelseförloppet i bolagen och branscherna, liksom skriva tydliga och transparenta analyser före, efter och mellan rapporter.

– Om vi ändrar en rekommendation ska inte det komma som en överraskning för kunderna. De ska kunna förstå och följa med i analytikerns resonemang om och syn på bolaget, säger han.

Ytterligare ett skäl som han lyfter fram är att ABG, som är noterat på Oslobörsen, har expanderat bevakningen och numera täcker drygt 360 bolag i Norden, varav 210 i Sverige där bolaget har 23 analytiker. Ett allt större fokus har riktats mot analys av små och medelstora börsbolag.

– Vi ser att det har uppskattats av kunderna. Mindre bolag har ofta snabbare vinsttillväxt än större aktörer och kan göra stor skillnad i en portfölj ifall de går starkt jämfört med index.

Ett exempel när ABG:s team har träffat rätt i analysen gäller Attendo. I samband med en analys i juni förra året ändrade banken rekommendationen från behåll till sälj samt justerade ned riktkursen för omsorgsbolaget, eftersom de bedömde att marknadens förväntningar var för höga. Vid tidpunkten låg kursen omkring 79 kronor medan en aktie i Attendo i dag går loss för en dryg femtiolapp. De investerare som efter rekommendationen tryckte på säljknappen undvek med andra ord en kännbar näsbränna.

– Vi har behållit säljrekommendationen under hela den här resan, säger Christer Linde.

Sedan förra året erbjuder ABG – vid sidan om deras kärnerbjudande – också uppdragsanalys, alltså analyser som sponsras av det analyserade bolaget. Dessutom köpte de i fjol uppdragsanalysverksamheten Introduce från Remium. På Affärsvärldens fråga om det finns någon risk att förekomsten av sponsrad analys kan äventyra kundernas förtroende för den traditionella analysen, svarar Christer Linde:

– Vi har hittills fått positivt mottagande från bland annat våra institutionella kunder. Snittbörsvärdet på de bolag som vi täcker sponsrat är runt en miljard kronor och väldigt få av dessa skulle ha haft en traditionell bevakning utan sponsring, säger han och fortsätter:

– Vi jobbar även sektorbaserat, så det är samma team som skriver traditionell och sponsrad analys. Detta för att säkerhetsställa att kvaliteten är precis lika hög på sponsrade som på traditionella analyser. Det viktiga är att våra kunder känner ett fullt förtroende för all analys som vi gör.

24-årige Anton Wester på Pareto Securities tog denna omgång hem priset som årets nykomling. Efter ekonomistudier vid Linköpings universitet – då han också arbetade som analytiker på Redeye – anställdes han på investmentbanken för ett år sedan. Att han sökte sig till aktieanalys är inte konstigt om man ser till hans bakgrund. Föräldrarna driver emballagebolaget GLF, och Anton Wester fick i unga år följa med på säljmöten och besöka kundernas fabriker, vilket väckte ett intresse för företags produktionsprocesser och finansiella förutsättningar. På Pareto bevakar han tio bolag, bland annat Hexatronic, Knowit och Kambi.

– Det som är spännande är att sätta sig in i detaljer och förstå bolaget och dess marknad på djupet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight