Carnegie Fastighetsfond ökade 17% i december

Carnegie Fastighetsfond Norden steg 17,46% i december efter fastighetsrally.
Carnegie Fastighetsfond ökade 17% i december - Jonas andersson Carnegie
Jonas Andersson, fastighetsförvaltare på Carnegie. Foto: Carnegie

Under 2023 steg fonden 16,75%, enligt förvaltaren Jonas Anderssons månadsrapport.

Inledningsvis skriver förvaltaren att fastighetssektorn återigen var en av de starkaste på börsen under månaden. Fastighetsindex steg 17%, jämfört med börsen som helhet som steg 8%.

FED meddelade i mitten av månaden att de lämnade styrräntan oförändrad och indikerade tre sannolika sänkningar under 2024. Långa räntor sjönk på beskedet.

Svenska inflationen för november kom in lägre än väntat, vilket spädde på den svenska räntenedgången och gav ett fastighetsrally på börsen. Tvärtom förra månaden gick de något mindre bolagen bättre än de allra största.

Den svenska 10-årsräntan sjönk från 2,6 till 2% under månaden.

”Givet att det tidigare ränteuppstället drivit ner fastighetssektorn på börsen rejält, är det inte särskilt överraskande att det omvända nu ger bra skjuts uppåt för sektorn”, skriver Andersson.

Vidare lyfter förvaltaren att fastighetsbolagen kan binda räntor 1,8 procentenheter lägre än rörliga räntor, tack vare de fallande långräntorna. Detta är något han tror fler bolag kommer utnyttja.

Förvaltaren frågar sig hur man ska navigera i denna nya räntemiljö. Bolag med kort bindning på sin finansiering är uppenbara relativa vinnare och Nyfosa lyfts som exempel på detta. Även bolag med högre finansiell hävstång gynnas också, allt annat lika.

”Bostäder, som varit helt iskalla under året, kan också komma i spel igen. Jag föredrar ändå i stort sett alla andra fastighetsslag framför bostäder just nu. Åtminstone så länge konjunkturutsikterna inte blir ännu sämre än nu”, avslutar förvaltaren.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Castellum, Sagax och Balder med portföljvikter om 8,9, 8,4 respektive 8%.

Carnegie Fastighetsfond Norden, % december, 2023
Fond MM, förändring i procent 17,46
Fond helår, förändring i procent 16,75
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets