Carnegie Fonder: En förskräcklig månad för den ryska marknaden

Rysslandsfonden tappade under månaden 5%, skriver Carnegie Fonder. Kraftigt ökad geopolitisk risk och omikronviruset har gjort att investerare sålt av och börsen fallit kraftigt.

I en månadsrapport skriver fondens förvaltare Fredrik Colliander att den ryska militära uppladdningen längs den ukrainska gränsen ledde till att november blev en förskräcklig månad för den ryska marknaden.

”Investerarna som sitter på stora vinster i Ryssland passade då på att sälja av och börsen föll kraftigt. Vad den ökade spänningen längs den ukrainska gränsen beror på och vad uppladdningen syftar till är ännu oklart men för börsen är nog skadan till stor del redan skedd. Strax därefter kom nyheterna om omikronviruset från Sydafrika och Ryssland drogs då med i det följande globala börsfallet. Rysslandsfonden tappade under månaden 5”, skriver han.

Utöver den direkta situationen i Ukraina oroas också investerarna över eventuella sanktioner mot Ryssland från USA, menar han.

Sett till enskilda bolag pekar förvaltaren ut Gazprom, som kom med starka siffror som dock i stort sett var väntade. Carnegie räknar med en utdelning på mellan 15 och 18%. Dessutom menar Colliander att InterRao,  Lukoil, Gazpromneft och Transneft kommit med fina siffror.

Carnegie Rysslandsfonds tre största innehav i slutet av månaden var Gazprom, Sberbank och Novatek. Bästa innehav för fonden hittills i år har varit Novolipetsk Steel, Polymetal och Renaissance Insurance. På motsatta sidan återfinns Sberbank, Surgutneftegas och X5 Retail Group.