Carnegie hyllar Kirkby-Jarnheimer: Rätt team för Telia

Carnegies Telia-bevakare hyllar utnämningarna av Allison Kirkby till ny vd och förslaget om nyval av Lars-Johan Jarnheimer till styrelseordförande

Det framgår av en aktieanalys från Carnegie där analyshusets rekommendation för Telia-aktien uppgraderas till köp (behåll) med en riktkurs på 50 kronor, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt på fredagen.

Investmentbanken uppger sig nu vara säker på med att Telia kommer att styras på rätt sätt; med proaktiva och konsekventa kostnadsnedskärningar, en stabilisering i ebitda-resultatet och ett återfått förtroende för kassaflödet.

”Vi tror att aktien har potential att omvärderas avsevärt under de kommande två åren och, över tid, stänga värderingsgapet gentemot Tele2 och Elisa”, skriver Carnegie i analysen.

Banken kallar Allison Kirkby för en favoritkandidat som varit mycket uppskattad av aktieägare för sin omvandling av Tele2, där hon först var finanschef och sedan vd.

”Om Mr Jarnheimer är djärv, kommersiell och visionär, är Kirkby modig och strukturerad”, skriver Carnegie och nämner att Allison Kirby byggde om hela ledarskapsgruppen vid Tele2, med en blandning av interna och externa kandidater.

Dessutom hanterade hon framgångsrikt Tele2:s exit från Kazakstan och Nederländerna samt fusionen med Com Hem. ”Telia behöver skakas om och väckas till liv”, skriver Carnegie.

Fokus för Telia behöver ligga på de nödvändiga kostnadsnedskärningarna och omvandlingen för att kompensera för den nedåtgående äldre affären (legacy), enligt Carnegie.

”Kirkby och Jarnheimer har samma grundsyn vad gäller effektiviseringar och kostnadskontroll. Kortfattat, vi tror att de kommer att bli ett mycket bra team för att ta sig an Telias utmaningar”, heter det i analysen.

Vid 10.50-tiden på fredagen hade Teliaaktien stigit 2,8 procent till 43:31 kronor. Aktien var mest omsatt på Stockholmsbörsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.