Carnegie: Köpläge i medicinteknikbolaget

Carnegie ser stor potentiell uppsida i rörelsemarginalen och aktien de närmaste två till tre åren och sätter köp på aktien.

På grund av smällar från framförallt den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har marknaden de senaste åren omvärderat medicinteknikbolaget Getinge till ett bolag i kris. Den största delen av dessa bekymmer ser dock nu ut att vara historia, och Getinge har i år tagit revansch på börsen, skriver Carnegie i en analys.

Lönsamheten bedöms ligga rejält efter konkurrenternas. Ambitionen från bolagets vd är att på sikt ta Getinge tillbaka till branschsnittet. Det officiella finansiella målet är en genomsnittlig årlig organisk tillväxt i nettoomsättning på 2 till 4 procent samt en genomsnittlig årlig tillväxt i vinst per aktie på mer än 10 procent.

Getinges omsättning växte det första halvåret organiskt med 5 procent och orderingången med 6 procent. Den justerade rörelsemarginalen var emellertid oförändrad.

”På den senare punkten måste bolaget övertyga framöver för att lyfta aktien vidare. Återhämtningen är inte spikrak men det är inte ovanligt att aktiemarknaden underskattar styrkan i ett bolag som har vänt sin verksamhet. Det kan ge överraskningspotential framöver. Aktien är dock väldigt känslig för nya eventuella FDA-bakslag”, skriver Carnegie.

Justerat för leasing värderas Getinge till ett justerat EV/EBITA på 16,5x och 14,5x på Carnegies prognoser för 2019 och 2020, vilket motsvarar en rabatt på 10 procent relativt internationella konkurrenter.

”Vi bedömer att uppsidan är betydande om Getinge lyckas närma sig konkurrenternas lönsamhet. Vid ett antagande om en EBITA-marginal på 15 procent, det vill säga som konkurrenterna, innebär det ytterligare 35 procent uppsida jämfört med vår befintliga riktkurs 160 SEK. Carnegie Analys rekommenderar Köp”, skriver Carnegie och sätter riktkursen till 160 kronor.

Danskle Bank har samtidigt återupptagit sin bevakning av Getinge med rekommendationen sälj, rapporterar nyhetsbyrån Direkt och hänvisar till ett morgonbrev. Riktkursen sätts till 115 kronor, 20 procent under torsdagens stängningskurs på 144,05 kronor.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.